Suriye, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi’nin başkent Şam ve Humus’taki terör saldırılarını kınamasını ve Suudi Arabistan ile Türkiye başta olmak üzere terörü destekleyen ülkeleri cezalandırmasını talep etti.

Pazar günü Şam'da Şiilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Seyyide Zeynep bölgesi, bomba yüklü bir araç ve canlı bombaların saldırısına hedef olmış; Humus'ta ise El Zehra bölgesindeki trafik ışıklarında bekleyen bomba yüklü iki araç arka arkaya patlatılmıştı.

Şam'daki saldırılarda 87 kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi yaralandı. Humus'ta hayatını kaybedenlerin sayısı 59'a ulaştı, 115 kişinin de kentteki hastanelerde tedavi gördüğü belirtildi.

SURİYE'DEN BM'YE ÇAĞRI: YAPTIRIM UYGULANSIN

IŞİD saldırıların sorumluluğunu üstlenirken, Şam'dan yapılan açıklamada, "Suriye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM Genel Sekreteri'nin acilen ve en sert şekilde terör saldırılarını kınamasını talep ediyor. Aynı zamanda da BMGK'nın, terörü hoş gören ve destekleyen ülkelere yönelik acil ve sert önlemler almasını ve yaptırım uygulamasını istiyor" ifadeleri kullanıldı.

SANA’da yer alan habere göre, Güvenlik Konseyi’nin sessizliğine devam ettiğini belirten Suriye Dışişleri Bakanlığı, terörist hareketlerin kınanmamasının teröristleri ve onların destekçilerini yüreklendirdiğini ifade etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu saldırılar karşısında sessiz kalınması, IŞİD’i ve sponsorlarını —özellikle de Türk ve Suudi yönetimlerini- Suriye halkına yönelik katliamlara devam etmek konusunda cesaretlendiriyor” ifadelerine yer verildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, bahsi geçen ülkelerin yönetimlerinin ve terörü destekleyen diğerlerinin BMGK kararlarına uymaya zorlanması gerektiğini hatırlattı.

Dışişleri Bakanlığı, gönderdikleri mektubun resmi bir Güvenlik Konseyi belgesi olarak işlem görmesini umduklarını belirtti.

Öte yandan ABD, saldırıları kınayan bir açıklama yayınlayarak tüm tarafların gerilimi düşürmek için çaba göstermeye başlaması gerektiğini söyledi.
 

Kaynak: Haber.sol.org.tr