DİSK'e bağlı Dev Maden-Sen'in raporuna göre 2016'nın Şubat ayında 6 ayrı madende meydana gelen iş cinayetinde 8 maden işçisi hayatını kaybetti. 

 

Raporda, sermayenin kâr hırsının bütün sektörlerde üretim baskısını artırdığını, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini rafa kaldırdığı belirtilerek, "Doğaya, bilime ve hatta akla aykırı yöntemlerle yapılmaya çalışılan bu üretim baskısının en belirgin sonucu yaşanan iş cinayetleri ve iş cinayetlerinin sayısındaki artıştır" denildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaştığı Şubat 2016 raporunun da hatırlatıldığı açıklamada, "Çeşitli işkollarında en az 140 işçi arkadaşımızı kaybettik. Sendikamızın madencilik sektöründe yaptığı araştırma ve inceleme raporuna göre ise Şubat ayı içinde meydana gelen toplam 6 'iş kazasında' 8 madenci yaşamını yitirdi, 2 madenci ise yaralı olarak hastanelere kaldırıldı" denildi. 

İş cinayetleri sürüyor: Şubat'ta en az 140 işçi hayatını kaybetti

 

Raporda 2016 Şubat ayındaki maden cinayetleri şöyle sıralandı: 

2 ŞUBAT 2016: Balıkesir’in Balya ilçesinde Esan Eczacıbaşı şirketince çinko ve kurşun çıkarılan ocağın “jumbo galeri” bölümünde henüz belirlenemeyen bir nedenle göçük meydana geldi. Göçük altında kalan iş makinesi operatörüAlpay Demirel hayatını kaybetti.

7 ŞUBAT 2016: Gölpazarı Gökçeler Köyü Hasan Dağı eteklerinde bulunan bir taş ocağında meydana gelen kazada Erol Uğur (38) adlı işçi hayatını kaybetti.

10 ŞUBAT 2016: Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki daha önce bir işçinin hayatını kaybettiği mühürlü maden ocağında bu kez gaz zehirlenmesi nedeniyle işçilerden Saim Kalkan ve Hasan Ay hayatını kaybetti.

15 ŞUBAT 2016: Kırşehir merkez Kervansaray mahallesinde özel bir maden şantiyesi alanında meydana gelen iş kazasında Tahir Akkuş isimli işçi hayatını kaybetti.

25 ŞUBAT 2016: Burdur’un Tefenni ilçesindeki bir krom madeninde gaz zehirlenmesi sonucu Kudret Gökçe (31) ile maden mühendisi Burhanettin Korkmaz (34) yaşamını yitirdi.

26 ŞUBAT 2016: Karaman’da bir mermer ocağında aynı işyerinde çalışan iki madencinin bıçaklı kavgası sonucu maden mühendisi Cenk Namık (37)hayatını kaybetti. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr