Somali'nin başkenti Mogadişu'dan Cibuti'nin başkenti Cibuti'ye giden Daallo Havayolları'na ait bir uçağa, kalkıştan kısa bir süre sonra saldırı düzenlendi.

Üç gün önce yaşanan olayda, isminin Abdullahi Abdülselam Borle olduğu belirtilen şüpheli, uçakta açılan delikten dışarı uçmadan önce bomba düzeneğini harekete geçirdi.

El Cezire'ye konuşan Daallo Havayolları Müdürü Mohamed Ibrahim Yasin Olad, şüphelinin kendi uçaklarına binmeden önce Türk Hava Yolları'ndan bilet aldığını söyledi.

Olad, yalnızca bombacının değil, uçaktaki 74 yolcunun da THY'den bilet aldığını belirterek, "Onlar bizim yolcumuz değildi. THY o sabah Cibuti uçuşunu iptal etmişti, çünkü Cibuti'den Mogadişu'ya gelecek uçağın güçlü rüzgar nedeniyle kalkamadığını söylemişlerdi" dedi.

Olad, THY'nin kendilerinden yolcuları THY adına taşımalarını talep ettiğini de sözlerine ekledi. Ancak Daallo sorumlusu, THY'nin olaydan bu yana kendileriyle temas kurmadığına dikkat çekti.

Somali Ulaştırma Bakanı Ali Ahmed Jama Jangeli, Daallo uçağında yaşananın "planlanmış bir terör saldırısı" olduğunu söylemişti.

THY, geçen Salı Somali'ye olan tüm uçuşlarını iptal etmişti.

Ancak Associated Press'e (AP) de konuşan Olad, burada THY'nin uçuşları iptal etmesinin "aldıkları bir istihbarat" nedeniyle olabileceğini söyledi.

Olad, THY'nin bir güvenlik alarmı edindiğini ancak bunu kendilerine bildirmediğini düşündüklerini kaydetti.

AP'ye konuşan bir THY yetkilisi ise, geçen hafta hava koşulları nedeniyle çok sayıda uçuşun iptal edildiğini, ancak güvenlik nedeniyle herhangi bir uçuşun iptal edilmediğini belirtti.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr