Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünde görev yapan Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, Doç. Dr. Serkan Irmak, Doç. Dr. Fadime Sertçelik, Doç. Dr. İbrahim Sertçelik ve araştırma görevlileri Evrim Yavuz ile Hamdullah Livaoğlu'ndan oluşan çalışma grubu, patlamanın oluşturduğu sarsıntıyı kaydeden ve terör saldırısının gerçekleştirildiği noktaya 8.5 kilometre mesafedeki Lodumlu Deprem İstasyonu'nun kayıtlarını inceledi.

Çalışma sonucunda terör saldırısının 1.4 büyüklüğündeki depremin etkisiyle aynı ve patlamayla açığa çıkan enerjinin Richter ölçeğine göre 60 kilogram dinamitin patlatılması sonucu açığa çıkan enerjiye eşdeğer olduğu belirlendi. Ayrıca, sismik kaydın frekans içeriğinin olayın milisaniye aralığında iki patlamadan oluştuğunu ortaya koyduğu tespit edildi.

KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kurtuluş, patlamaya ilişkin sismik kayıtları incelediklerini söyledi. Patlama noktasına 8.5 kilometre uzaklıkta Kandilli Rasathanesi'nin Lodumlu Deprem Kayıt İstasyonu olduğunu belirten Kurtuluş, "Lodumlu İstasyonuna gelen dalgaların analizini yaptık. Bu analiz neticesinde oradaki yatay-düşey ve kuzey-güney yönlü dalgaların analizinden kuzey-güney yönünde gelen dalgalarda bu patlamanın 1.4 büyüklüğünde bir deprem yarattığını hesapladık" diye konuştu.

 

"60 KİLOLUK DİNAMİT PATLAMASINA EŞDEĞER"

Kurtuluş, "Patlamada açığa çıkan enerjinin Richter ölçeğine göre 60 kilogramlık dinamit patlamasına eşdeğer olduğunu bulduk. Patlamanın tek bir patlama olmadığını, çok kısa aralıklarla iki patlamadan oluştuğunu saptadık. Dolayısıyla burada oluşan sarsıntılar çok şiddetli olup, oradaki insanlara, vasıtalara ve binalara büyük zarar vermiştir" ifadelerini kullandı.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr