Sputnik’e konuşan Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç ülkesinin NATO’ya üye olmayacağını söyledi. Nikoliç, ülkesinin hem NATO hem de Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) ile işbirliği içerisinde olduğunu belirtti.

Nikoliç Rusya’nın da Sırbistan’ın NATO ile mesafeli bir ilişki içerisinde olduğunun farkında olduğunun altını çizerken “Rusya ciddi bir devlet. Bizim ne kadar Moskova’ya, ne kadar NATO’ya bağlı olduğumuza bakmıyor. Sırbistan yurttaşlarının NATO’ya katılmak istemediklerinin farkındalar” şeklinde konuştu.

Sırbistan diğer eski Yugoslavya ülkeleriyle beraber NATO’nun Barış için Ortaklık programının parçası durumunda. Ülke ayrıca 2013’ten bu yana CSTO’da gözlemci durumunda.

CSTO, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri tarafından 2002’de kurulmuştu. Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Beyaz Rusya ve Ermenistan’ın üye olduğu örgüt, Rusya Federasyonu’nun henüz embriyonik haldeki askeri ittifakı olarak görülüyor.

CSTO ilkelerine göre üye ülkelerden birine karşı gerçekleştirilen askeri bir saldırı üye ülkelerin tümüne karşı gerçekleştirilmiş kabul ediliyor.

2007 yılında Sırbistan parlamentosu ülkenin askeri ittifaklar karşısında tarafsız kalacağı yönünde bir yasa çıkarmıştı.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr