Almanya'da sığınmacılara dönük ırkçı saldırılarda olağanüstü artış yaşanıyor. Sığınmacı karşıtı saldırganlık yalnızca örgütlü ırkçı gruplarla sınırlı kalmıyor. Bunun en son örneği bu sabah Sachsen eyaletinin Bautzen beldesinde yaşandı. 

Sığınmacı yerleşkesi olarak inşa edilen yapı ''kaynağı  bilinmeyen bir sebeple'' ateş alıyor ve çevrede toplanan yerleşimciler yangına müdahale etmek yerine, alkış ve kahkahalar eşliğinde tezahüratta bulunuyorlar.

ÜLKEDE  'POGROM  ATMOSFERİ'  VAR

Sol Parti bölge milletvekili Caren Lay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada durumu, ''Pogrom atmosferi'' olarak tanımladı.

Bautzen beldesine yaklaşık 100 kilometre mesafade yer alan Chemnitz beldesinde Perşembe akşamı sığınmacıları taşıyan otobüs polis tarafından durdurularak, sığınmacılar içinde yer alan 14 yaşındaki bir çocuk yaka-paça karakola götürülmüştü. Polisin bu saldırgan  tutumunu destekleyen ırkçı bir grup, araç çevresinde toplanarak sloganlar eşliğinde polise destek vermişti.

Konu hakkında basın açıklaması yapan Chemnitz Emniyet Müdürü Uwe Reissmann, polisin tutumunun ''doğru'' olduğunu savunarak, gerilimin kaynağının sığınmacıların polisi provake etmek istemesi olduğunu iddia etmişti.

Bu görüntülerin basında geniş yer alması üzerine konu hakkında açıklama yapan Almanya Sosyal Demokrat Partisi SPD'nin Grupbaşkanvekili Thomas Oppermann, görüntülerin ''Almanya'nın çirkin yüzü'' olduğunu söyleyerek, polisin tutumunu ''utanç verici'' olarak nitelemişti.

Yeşiller Eş Genel Başkanı Katrin Göring-Eckhardt, polisin tutumunu ''felaket'' bulduğunu açıklarken,  Sol Parti adına konuşan Petra Pau ise, polis şefinin istifasını talep etti.

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr