Sermayenin etkili dergilerinden Newsweek, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı değerlendirdi. Dergide Çipras'ın zengileri Avrupa'da "popülizmin tehlikeleri"ne karşı uyardığı belirtilirken, eskiden Çipras'ın kendisinin "tehlikeli bir popülist" olarak görüldüğü hatırlatıldı.

Newsweek'te yer alan yazıda Çipras'ın "Brüksel ve Berlin'deki neoliberallere teslim olan" bir kişi, "sabit bir ideolojisi olmayan siyasi bir taktisyen" ya da "reformist merkez sola dönerek Yunanistan ekonomisini felaketten kurtarmış" bir kişi olarak görüldüğü söylenirken, Syriza'yı eleştirenlerin "Syriza'nın hiçbir şey başarmadığı" konusunda uzlaştığı bildiriliyor.

Yazıda eski Syriza milletvekili Kostas Lapavitsas'ın değerlendirmesine yer verilerek, Syriza'nın kemer sıkmayı kabul ettiği, geçmişte karşı çıktığı tüm politikaları uygulamakta olduğu söyleniyor.

Çipras'ı izlediği politikalardan dolayı öven Newsweek, Syriza tarafından kullanılan söylemlerin aksine partinin radikal sol siyaset izlemediğini bildiriyor. Partinin 2016 yılında mükemmel bir denge politikası izlemesi gerektiğini belirten Newsweek, bir yandan kreditörlerin kurallarına uyulurken, bir yandan da partinin etrafında toplanan umutsuz kesimin kaybedilmemesi gerektiğini söylüyor.

Newsweek bu dengeyi kurabilecek tek ismin Çipras olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr