Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerde okutulan Türk edebiyatı ile dil ve anlatım derslerini birleştirdi. Yeni dersin adı Türk dili ve edebiyatı oldu. Senaryo, e-posta, günlük, blog, kısa film hazırlama, şiir dinletisi sunma konuları da müfredata girdi.

Hürriyet'in haberine göre, haftalık beş saat olacak uygulama, MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından illere gönderilen yazıyla 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren 9’uncu sınıflardan başlanarak okutulmaya başlanacak. İki dersin müfredatındaki konuların tamamı bu yeni derste de okutulacak.

SENARYO, BLOG, E-POSTA ÖĞRETİLECEK

Ayrıca müfredata öğrencilerin günlük hayatta kullandığı ve ilgilerini çekecek yeni konular da eklendi. Senaryo, e-posta, günlük, blog, hazırlıklı konuşma, dinleme, açık oturum ve panel, senaryo yazma, kısa film hazırlama, şiir dinletisi sunma gibi sözlü ve yazılı ifadenin geliştirilmesine yönelik konular bunlardan bazıları.

Yeni müfredat dersinde 9’uncu sınıfta başlık sayısı hikâye, şiir, makale, roman, tiyatro, senaryo, masal/fabl, mektup/e-posta, günlük/blog olmak üzere değiştirilerek 9’a çıkarıldı.

YENİ DİL BİLGİSİ KONULARI EKLENDİ

Ayrıca, 9’uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı dersinde 9 konu başlığının içine dil ve anlatım kazanımları yerleştirildi. Bunun yanında “yazım kuralları, noktalama işaretleri, sözcük türleri (isim-sıfat-zamir), yapı bilgisi” gibi yeni dil bilgisi konuları da bu yeni müfredata eklendi.

10, 11, 12’nci sınıfların yeni müfredatları ise kademeli olarak tüm dil bilgisi konuları ve türler üzerinden edebi dönem bilgilerini içeriyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr