Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, "27 Nisan e-muhtırası" soruşturması kapsamında Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazdı. Savcılık, 27 Nisan e-muhtırası ile ilgili Genelkurmay'da toplantı yapılıp yapılmadığını sordu. Savcılık ayrıca 27 Nisan e-muhtırası ile ilgili 12 Nisan öncesinde veya sonrasında toplantı yapılıp yapılmadığını da sordu. Savcılık, toplantı yapılmışsa toplantıya katılanların isimlerini ve toplantı tutanaklarını istedi.

Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt 12 Nisan 2007'de bir basın toplantısı düzenlemişti. Büyükanıt basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Büyükanıt toplantıda, "Bir diğer önemli husus, seçilecek cumhurbaşkanı aynı zamanda TSK'nın başkomutanıdır. Bu yönüyle TSK'yı yakından ilgilendirmektedir. Biz hem cumhurbaşkanımızın, hem de aynı zamanda başkomutanımızın Silahlı Kuvvetler ve Türk milletinin sahip olduğu cumhuriyetin temel değerlerine, anayasamızda ifadesini bulan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı ama sözde değil özde, bunu davranışlarına yansıtacak şekilde bir cumhurbaşkanının oraya seçileceğine olan inancımı belirtmek istiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Savcılık soruşturma kapsamında TBMM'ye yazı yazarak Yaşar Büyükanıt'ın Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadeyi istemişti.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, 27 Nisan e-muhtırasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 2012'de suç duyurusunda bulunmuş ve suç duyurusu görevsizlik ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti. Soruşturma çerçevesinde Çevik'in ifadesi 2015 Haziran'da alındı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı Selda Binboğa Kurtuluş soruşturma çerçevesinde e-muhtırayı bizzat kendisinin yazdığını söyleyen Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ifadesini alarak soruşturma için ilk somut adımı atmıştı.

Kaynak: Haber.sol.org.tr