Samsun'da ikincisi gerçekleşen Karadeniz Kitap Fuarı'na bu yıl katılım yoğundu. İlki 2015 Mayısı'nda düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı 23-28 Şubat tarihleri arasında Karadeniz'in farklı illerinden gelen kitapseverleri buluşturdu. Fuar'a Türkiye yayıncılığı içerisinde "dinci" ve "aydınlanmacı" çizgilerin tezatı damga vurdu. 

SAMSUN'DA MANİFESTO KALMADI

Geçen yıl ilginin azlığından şikayetçi olarak birçok yayınevinin katılmadığı Fuar'da islamcı yayınevlerinin ağırlığı hissedildi. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün standında çocuklara yönelik dinsel kitaplar sergilenirken "dinsellik" ve "aşk" temalarını birlikte işleyen yayınevleri dikkat çekiciydi. Öte yandan sol yayınevleri içerisinde Yazılama'nın gördüğü ilgi büyüktü. Geçen yılki Fuar'da da yer alan Yazılama Yayınevi'nin en çok sattığı kitaplar arasında yer alan Komünist Manifesto, bu yılki stantta erkenden tükendi.

Yaşar Kemal'e ithaf edilen Karadeniz 2. Kitap Fuarı, yazarın fotoğraflarından oluşan bir sergiye ev sahipliği yaptı. Etkinlik programında geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz şair Sennur Sezer, Kadın Yazarlar Derneği tarafından anılırken Edebiyat Nöbeti Dergisi "Denizlerin Buluşması" söyleşisiyle Karadeniz ve Akdeniz edebiyatçılarını bir araya getirdi. Etkinlikler içerisinde bir taraftan "Allah'a Koşun", "uantum ve Tasarruf" başlıklı söyleşiler, diğer tarafta "Laiklik ve Dinsellik", "Dünden Bugüne Küba" söyleşileri kitapseverlerin ilgi yelpazesine ilişkin fikir verdi.

AYDINLANMACI SÖYLEŞİLER

Yazılama Yayınevi'nin "Laiklik ve Dinselleşme" söyleşisi, "Türkiye'de Laiklik ve Sol" kitabının yazarı Özgür Şen'in katılamaması nedeniyle, soL yazarı Nevzat Evrim Önal'ın katılımıyla gerçekleşti. Din ve dinciliğin ayrımını yapmak gerektiğini söyleyen Önal, gericiliğin kaynağının din değil kapitalist düzen olduğunu anlattı. Dinsel uygulamaların kamusal alandan çıkarılması gerektiğini, kamu görevlilerinin ve yönetmeliklerinin dini referanslarla belirlenmesinin bir dinselleşme politikası olduğunu izah eden Önal, geçtiğimiz günlerde yayınlanan "Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi"nin önemine işaret etti. 

"Dünden Bugüne Küba" başlıklı söyleşide Küba Tarihi kitabının çevirmeni ve Jose Marti Küba Dostluk Derneği Başkanı Gözde Kök konuştu. Küba ile neden dayanışmak gerektiğini anlatan Kök, güncel ve tarihsel olarak sosyalizmde direnmesinin dayanaklarına işaret etti. Küba sosyalizmini Türkiye'de anlatmanın önemine değinen Kök, Küba'nın güncel yönelimlerinin ülkeyi Çin'e benzetebileceği riskine ilişkin bir soruya, "iktisadi süreçlerin kendiliğinden gelişmediği, siyasi olarak belirlendiği ve Küba'nın sosyalizmin temellerini korumak konusunda kararlı olduğu" yanıtını verdi.
 

Kaynak: Haber.sol.org.tr