Sputnik'in haberine göre, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’dan "görüşmelere katılma daveti almak için" Cenevre’de. Müslim’e davet gideceği yönünde çıkan haberlere Ankara herhangi bir yorum getirmedi. Yetkililer, “Muhaliflerin son kararını bugün vermelerini bekliyoruz. Davetler de bugün gidecek. Şimdiden bir şey söylemek doğru olmaz” değerlendirmesinde bulundular.

Müslim’in Cenevre’ye gidebileceği muhalif çevrelerde de seslendirilirken, Riyad’da daha önce yapılan toplantıda Cenevre’ye Suriye Ulusal Koalisyonu içinde yer alan Abdülmecid Hamur, Fuad Alliko ve Halaf Dehud isimli Kürtlerin katılmasının kararlaştırıldığına dikkat çekildi.

TÜRKİYE KARŞI

Türkiye PYD'nin Cenevre'deki görüşmelere katılmasına itiraz ediyor. IŞİD ve PYD'nin farkının olmadığı tezini savunun Türkiye'yi yalnızca Suudi Yönetimi desteklerken, Davutoğlu geçtiğimiz gün CNN'e yaptığı açıklamada "Biz Suriyeli Kürtleri masada istiyoruz. Kürtler olmadan masa tamamlanamaz. Biz terör örgütü olan PYD'nin masaya oturmasına karşıyız. PYD, sadece Türkiye'nin değil Avrupa Birliği ve ABD'nin de terör örgütü kabul ettiği PKK'nın uzantısı" ifadelerini kullandı.

CNN International kanalında gazeteci Christiane Amanpour'un "Siz ve AB terör örgütü olarak kabul ediyor olabilir fakat ABD sahada onlarla hareket ediyor. Gerçeği kabul etme zamanı gelmedi mi?" yorumu üzerine de Davutoğlu, "Onları meşru ortak olarak görenler, bölgenin gerçekliğinde yaşamıyorlar. Hiç kimse bizi, bu insanların barış istediğine ikna edemez" diye konuştu.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr