ABD'de New York Bölge Yargıcı George Daniels, 11 Eylül 2001'deki El Kaide katliamında ölen kişilerin ailelerine İran'ın tazminat ödemesine hükmetti.

Bloomberg'de yer alan habere göre, yargıcın kararında, ölenlerin ailelerine ve sigorta şirketlerine toplam 10.5 milyar dolar ödenmesina karar verildiği yazıyor.

Bu paranın 7.5 milyarı ailelere, kalanı ise binaların gördüğü zarar nedeniyle sigortacılara verilecek.

Cihatçıdan itiraf: 11 Eylül saldırganlarına Suudi prensi para verdi

Yargıç Daniels'e göre, İran devleti, 11 Eylül saldırganları ile ilişkili olduğuna ilişkin iddialar konusunda kendini savunmada "yetersiz kalmıştı."

Ancak birçok belge, ayrıca eski cihatçıların tanıklıkları, 11 Eylül saldırıları ile Suudi Arabistan ilişkilerini ortaya seriyor.

Örneğin, Zacarias Moussaoui, 46 yaşında Fransız asıllı bir cihatçı. 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan El Kaide saldırısının ardından, terörizm suçlamasıyla ABD'de ömür boyu hapse mahkum oldu.

Zacarias, 11 Eylül saldırganlarının saldırıdan önce uçuş dersi aldığını, bu derslerin Suudi bir prens tarafından finanse edildiğini söylemişti.

CIA Suudi Arabistan’ın ‘sırrını’ yine sakladı

CIA, 2015 yılında, 11 Eylül saldırıları hakkındaki raporunu yayımlamıştı.

Raporun “Suudi Arabistan’la İlgili Meseleler” başlığını taşıyan 30 sayfalık son bölümünün ise yalnızca 1 sayfası sansürsüz olarak kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Suudi Arabistan’ın 11 Eylül saldırılarıyla ilişkisinin araştırıldığı bölümün kalan 29 sayfası ise yine gizli tutulmuştu.

Suudi-El Kaide ilişkisine dair bir tanıklık daha

Öte yandan, Suudi Kraliyeti'nin, 1980'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan Afgan "mücahidleri" ABD ve Pakistan ile birlikte finanse ettiği ve silahlandırdığı, artık herkesin bildiği bir gerçek.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr