Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, BM'nin internet sitesinde yayınlanan çağrısı, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik'in Rusya'ya yönelik 'hava sahası ihlali' suçlamalarına yanıt niteliğini taşıyor.

Sputnik'teki habere göre, Çurkin, "Güvenlik Konseyi üyelerini ve tüm uluslararası toplumu, Türk tarafının suçlamalarına ölçülü ve dengeli yaklaşmaya çağırıyoruz. Ankara'nın Rusya'ya yönelik devam eden suçlamaları, dikkatleri Türkiye'nin Suriye'de teröre karşı mücadelede ve Suriyeli taraflar arasındaki görüşmelerde oynadığı yıkıcı rolünden uzaklaştırmamalı" dedi.

Çurkin, suçunu kabul etmek istemeyen Ankara'nın yeni suçlamaları doğrudan diyalogu başlatmak için bir bahane olarak kullanmasını, sadece bir propaganda hamlesi olarak gördüklerini kaydetti.

Rusya'nın tüm taleplerine rağmen Türkiye'nin yönelttiği suçlamalara ilişkin hiçbir objektif kanıt sunmadığını belirten Çurkin, ihlali ilk tespit eden taraf olarak gösterilen NATO'nun bile hiçbir ikna edici kanıt sunamadığını kaydetti.

Rus temsilci, "Bu bağlamda Türk Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye'nin üst düzey yetkililerinin Rusya'yı tehdit etmeye, ciddi sonuçlarla şantaj etmeye ve Rusya'nın bölgedeki gerilimi tırmandırdığını açıklamaya hakkı olduğunu düşünmesi dikkat çekici. Oysa 24 Kasım 2015'te başlayan tırmandırma politikasını aslında Ankara devam ettiriyor" diye konuştu.

Kaynak: Haber.sol.org.tr