Türkiye'nin Rusya'ya ait bir savaş uçağını düşürmesinin ardından başlayan gerginlik yeni gelişmelerle sürüyor.

Kuveyt merkezli Er-Rai gazetesinin Ortadoğu şefi Elijah J. Magnier'in haberine göre, Rusya, Suriye-Türkiye sınırında yeni angajman kuralları belirledi.

Şam'daki "4+1 operasyon odası"ndan bir kaynağın aktardığına göre, Rusya, Suriye hava sahasına giren Türk uçaklarına ilişkin "net bir düşürme emri" verdi. Moskova ayrıca Suriye'nin elindeki MiG29'ları da modernize etti.

Kaynağın aktardığına göre, Rusya 1998 tarihli Adana Anlaşması'nı da geçersiz ilan etmiş durumda. Bu anlaşmaya göre Suriye uçakları sınıra 15 km'den fazla yaklaşamıyor, ayrıca sınıra yakın ordu tugaylarının da konuşlanmamasını öngörüyordu.

Adana Anlaşması, Şam'da yaşayan Abdullah Öcalan'a yönelik bir kampanya ve Türkiye'nin Suriye'yi işgal tehdidi sonucunda imzalanmıştı. Suriye, Türkiye'nin tehditleri nedeniyle Öcalan'ı Suriye'den çıkarmtıştı.

Haberde ayrıca, Suriye ordusunun ilerleyişi karşısında cihatçı unsurların birbirlerini suçlamaya başladığı ve Nusra Cephesi ile Fetih Ordusu saflarından kaçışların başlamasının tahmin edildiği öne sürüldü.

Rusya'nın Ürdün'le anlaşarak, Amman'ın güney cephesine verdiği desteğin durdurulmasını sağladığı söylenirken, Türkiye sınırının da kapatılmasının planlandığı belirtiliyor.

 

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr