Kuveyt’te yayımlanan El Rai gazetesinde yer alan bir haberde, Suriye yönetimine yakın bir kaynağın Rusya’nın Suriye ordusunu Türkiye’nin olası bir saldırısına karşı hazırladığı iddiasına yer verildi.

İsmi açıklanmayan, ancak Beşar Esad yönetimine yakın bir kişi olduğu belirtilen kaynak, Cenevre görüşmelerinin çıkmaza girmesi ve Suriye ordusunun son dönemde kazandığı mevziler üzerinden, Halep başta olmak üzere sahadaki durumu değerlendirdi.

Kaynak, Moskova’nın Türkiye’nin Suriye’ye saldırı hazırlığında olduğu yönündeki açıklamasını hatırlattıktan sonra şunları söyledi:

Rusya’nın hiç kimsenin çiğnemesine izin vermeyeceği kırmızı çizgileri var. Ruslar, Türkiye’nin kara saldırılarını geri püskürtecek güçlü bir Suriye askeri birliği hazırlıyor. Şam’ın sınırlarını savunma hakkı var ve Suriye yönetimi, egemenlik haklarını çiğneyen hava saldırılarına karşı daha fazla sessiz kalmayacak. Şam, Türklerin olası bir kara saldırısına karşı hem havadan hem de karadan karşılık vermeye hazırlanıyor. Rusya, ABD ile Rusya arasındaki işbirliği anlaşmasının dışında hareket eden bütün uçakları bir tehdit olarak görüyor ve bu nedenle de vurmayı planlıyor. Rusya ayrıca [Suriye’ye] S-400 füze savunma sistemi konuşlandırdı, ilk kez Su-35 uçaklarını getirdi ve Suriye’nin MiG-29’larını, Türkiye’nin herhangi bir girişimine karşı kullanılmak üzere bir kez daha yeniledi. Kremlin, Türkiye’ye ‘senin herhangi bir saldırını diplomasiyle değil güç kullanarak karşılayacağım’ mesajı vermek istedi.

Suriye'den sert tepki: 'Evlerine tabutlarıyla giderler'

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr