Rusya'nın sürpriz bir kararla Suriye'deki birliklerini kısmi olarak çekeceğini açıklamasının ardından, Suriye'de kalacak Rus askeri varlığına ilişkin tartışma sürüyor.

Kuveyt merkezli Er-Rai gazetesinden Elijah J. Magnier'e konuşan Şam'daki "operasyon odasından" üst düzey bir yetkili, Suriye genelinde ateşkes oranlarını verdi.

"Güney cephesi"ndeki Dera, Suveyda ve Kuneytra'da ateşkesin yüzde 95 oranında başarılı olduğunu söyleyen yetkili, silahlı güçlerin ateşi keserek hükümetle uzlaşma görüşmelerine başladığını kaydetti.

Hama ve İdlib'deki ateşkese uyum oranının yüzde 60 ila 65 olduğunu söyleyen yetkili, Halep ve kırsalında ise bu oranın yüzde 70 olduğunu belirtti.

Yetkiliye göre, şu anda çatışmaların çoğu orta ve doğu Suriye'de (Humus ve Deyrezzor'u kastediyor) devam ediyor. Yetkili, bu bölgelerde yürütülen IŞİD'le savaşın yalnızca Moskova ve Şam'ın değil, uluslararası toplumun da gündeminde olduğunu vurguluyor.

Yetkili "kuvvetlerin ekonomisi" ilkesi gereği, cephede ihtiyaç duyulmayan güçlerin geri çekilmesine karar verildiğini de sözlerine ekledi.

Ancak aynı yetkili, özel birliklerin, topçu birliklerinin ve bazı başka kuvvetlerin hâlâ Suriye ordusunun IŞİD ve Nusra Cephesi'ne karşı savaşına yardım için ülkede bulunduğuna dikkat çekti.

Bunun yanı sıra, 100 civarında da tüm Suriye'nin üzerinde uçarak, "sürpriz" saldırılara karşı Suriye ordusuna istihbarat sağlıyor.

Rusya'nın geri çektiği esas kuvvet ise 60'a yakın savaş uçağı. 53 adet su-24M, Su-30SM ve su-35S Hmeymim'de duruyor ancak bunlar da önümüzdeki günlerde geri dönecek.

Yetkili, Hmeymim'deki üssün Suriye'deki muhaliflerle de temas halinde olduğunu belirtti. Bu nedenle Rusya'nın çekilişinin, muhalefeti de müzakereye oturtacağını ve Şam'ın faydasına olduğuna inanılıyor.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr