Rusya'nın dünyayı şaşırtan "geri çekilme" kararının yankıları sürerken, karara ilişkin ayrıntılar su yüzüne çıkıyor.

Kuveyt merkezli Er-Rai gazetesinden Elijah J. Magnier'in haberine göre, Rusya Suriye'de hem onyıllardır kendisinde olmayan bir savaş deneyimi elde etti, hem de Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları gibi "devlet-dışı" unsurlarla gerilla savaşı taktiklerini öğrendi.

Lazkiye'deki üssünün etrafında bir güvenlik çemberi oluşturan Rusya, ayrıca Türkiye'nin tampon bölge planlarını da suya düşürdü. Ayrıca Moskova, tüm tarafları Esad'la masaya oturmaya da zorladı.

Öte yandan Rusya'nın 1 hafta önce çekilme hazırlıklarına başladığı, Suriye'deki "gereksiz askeri personel" sayısının hesaplanmasını istediği belirtildi.

Er-Rai'ye konuşan bir yetkili, Rusya'nın çekilmeden Washington, Şam ve Tahran'ı haberdar ettiğini söyledi.

Rusya'nın gerçi çekilme karşılığında ABD'den beklediği ise, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin Suriye'deki cihatçı gruplara verdiği her tür desteğin kesilmesini sağlaması.

Bir Rus yetkili, Amerikalılarla Suriye'deki savaşı tüm araçlarla durdurma konusunda anlaştıklarını vurguladı.

Bu anlaşmanın kapsamında, IŞİD'in bitirilmesi ve Rakka'nın kurtarılması da bulunuyor. Yetkili, "Nusra Cephesi ise başka bir hikaye" dedi.

"Suriye'nin bölünmesi, halife devleti ya da İslamcı aşırıların devleti senaryoları artık masada değil" diyen yetkili, Şam yönetiminin de Libya tipi bir "aciz devlet" konumuna düşme tehlikesinden kurtulduğuna dikkat çekti.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr