İran, nükleer faaliyeti konusundaki anlaşmanın ve yaptırımların kaldırılmasının ardından,  Avrupa‘da ilk olarak İtalya ile 17 anlaşmaya imza atarak yeni bir dönemi başlattı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile birlikte Roma’da bir müzeyi gezeceği için Roma tanrıça heykellerinin örtülmesi ise büyük tepkiye neden oldu.

Heykelleri kutularla gizleyen İtalyan yönetiminin, İranlı şirketlerle 17 milyar avroluk ticari anlaşmalar yaptığı için "hassasiyetleri zedelememe" çabasında olduğu belirtiliyor.

Otosansür, Roma'nın en geniş arşivine sahip Kapitolin Müzesi'nde, Venüs ve diğer kadın heykellerinin kutulara kaldırılmasıyla sonuçlandı. Yine aynı "hassasiyet" nedeniyle, toplantı sırasında şarap servis edilmedi.

"İTALYA BU KADAR DÜŞTÜ MÜ?"

Konu hakkında yaptığı yorumda merkez sağ parti Forza İtalya milletvekili Daniele Capezzone; "İtalya, İran'In karşısında utanç verici biçimde eğildi" ifadeleri kullanılırken, "İtalya bu kadar düştü mü?" dedi.

Sağcı milletvekillerincen Fabio Rampelli; "Heykelleri gizlemek Batı kültürüne saldırıdır, kültürel miras bakanı tarafından açıklanması gerekir" şeklinde konuştu.

Huffington Post'un İtalyanca basımında ise; "Fransızlar en azından şarap konusunda daha az uzlaşmacı olmuştur" ifadeleri yer aldı.

İmzalanan anlaşmalar, İran’da belirli demiryolları hatlarının İtalyan devlet demiryolunca geliştirilmesi, yüksek hızlı tren, sağlık ve eczacılık sektörü ile enerji firmaları Saipem ve İran Gaz şirketi arasında işbirliğini ve İran’ın Trieste Limanı’ndan daha sık yararlanmasını içeriyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr