Suriye'de ABD-Rusya destekli ateşkes sarsıntılara rağmen sürerken, "siyasi geçiş"e ilişkin tartışmalar da su yüzüne çıkıyor.

Reuters'ten Louis Charbonneau'nun haberine göre, BM gözetimindeki ateşkesi destekleyen büyük güçler, Suriye'nin tek bir devlet olarak birliğini sağlayabilmek için, bölgesel otoritelere daha geniş özerklik veren federal bölünme ihtimalini tartışmaya başladı.

İlham Ehmed: Suriye'nin üç federal bölgeye ayrılması tartışılıyor

Haberde, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye hükümeti ve muhalefeti ile görüşmelere başlamaya hazırlandığı, bu süreçte federalizmin güçlü bir fikir olarak tartışıldığı aktarıldı.

İsmini vermeyen bir BMGK diplomatı, Rusya'nın dışında, bazı büyük Batılı güçlerin de federal Suriye fikrini Mistura'ya açtığını kaydetti.

Suriye bölünecek mi?

Diplomat, federal yapı için değişik modellerin olduğunu, bazı modellerde çok gevşek bir merkezin ve değişik bölgelerin güçlü özerkliğinin bulunduğunu söyledi.

Diplomat Suriye için hangi modelin düşünüldüğü konusunda ayrıntı vermezken, başka bir diplomat iddiaları doğruladı.

AKP'li Metiner: Bizim için Suriye'nin federal veya kanton sistemiyle yönetilmesinin önemi yok

Suriye'deki Suudi destekli muhalefet grubunun temsilcisi Riyad Hicab ise, federalizme sıcak bakmadıklarını açıkladı.

Ancak de Mistura, dün El Cezire'ye verdiği röportajda, "Bütün Suriyeliler ülkelerinin bölünmesini reddediyor. Federalizm müzakerelerde tartışılabilir" demişti.

ABD: Suriye'de Kürt özerkliğini desteklemiyoruz

Haberde, Beşar Esad'ın da federal Suriye fikrine "diyalog yoluyla olması" koşuluyla destek verdiği söylenirken, PYD lideri Salih Müslim'in de Suriye'ye "desantralize etmek istedikleri" sözlerine yer verildi.

Rusya: Suriye'de federasyon olabilir

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr