Bir süredir ücretlerine iyileştirme ve örgütlü bulundukları Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın fabrikada tanınması gibi nedenlerle eylemlerin devam ettiği Oyak Renault fabrikasında işçiler işten çıkartılmaya başlandı.

Bu sabah saatlerinden itibaren cep telefonuyla aranan ve iş akitlerinin fesh edildiği bildirilen işçilere daha önce 24/08 ve 8/16 vardiyalarının iptal edildiği duyurulmuştu.

NELER OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Bursa'da metal fabrikalarında çalışan Türk Metal üyesi işçiler, Türk Metal'in fabrikalarla imzaladığı toplu iş sözleşmesine itiraz etmişler ve sözleşmenin değiştirilmesi talebiyle çeşitli eylemlilikler düzenleyerek tepkilerini dile getirmişlerdi. Bu süreç Oyak Renault fabrikası işçilerin AKP yanlısı Türk Metal sendikasından istifa edip, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na geçmeleriyle tamamlanmıştı.

Ocak ayında asgari ücrete yapılan zamla birlikte, Renault işçileri ücret iyileştirmesi talebiyle fazla mesai eylemleri başlattı. Birleşik Metal üyesi işçiler bir yandan bu eylemlerini devam ettirirken bir yandan da halen yetkili olmasına rağmen üyesi kalmayan Türk-Metal sendikasının fabrikada ki temsiliyetinin sonlanmasını istiyorlar. Bu doğrultuda, oluşturdukları “UET sözcüleri” kurulunda yaptıkları toplantılarda üyesi oldukları sendikanın Renault yönetimi tarafından tanınıp, kendi temsilcilerini seçmek istediklerini belirtiyorlardı.

Seçim kararının alınmasını izleyen günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işyerinde sözde işçilere baskı uygulayarak Türk Metal sendikasından istifa etmeleri yönünde mobbing uygulandığı şikayetiyle fabrikada inceleme yapmak üzere müfettiş görevlendirdi Sendika yöneticilerinin aktardıklarına göre de kimi bakanlıklar üzerinden Renault yönetimine seçimleri yaptırmaması yönünde uyarılarda bulunulduğu ve müfettişlerin iki haftadır işyerinde sorgu odaları kurarak, sendika üyesi işçileri bu odalarda sorguya çektikleri biliniyordu.

İŞÇİ KIYIMI

UET sözcüleri toplantısında alınan karalar doğrultusunda eylemliliklerine devam eden Renault işçilerinin seçimlerde kararlı olması Renault yönetiminin önce24/8 vardiyasını iptal etmesi ve daha sonra 8/16 vardiyasını iptal etmesiyle sonuçlanmıştı. Bu sabah saatlerinden itibaren içlerinde UET sözcülerinin de bulunduğu bazı işçilerin cep telefonu ile aranarak iş akitlerinin fesih edildiği bildirildi.

Metal İşçisi #direnişte'nin paylaşımına göre, işçiler dün yaptıkları ünite sözcüleri toplantısında işten bir kişi bile atılırsa şalter inecek kararı almıştı.

Renault’ta işçiler 5 Mayıs Şubesi önünde toplanıyor

Yaklaşık 4 bin Renault işçisi polisin engellemelerine karşın fabrika önüne yürüdü.

"Her yer Renault, her yer direniş" sloganları atan işçiler işten çıkarılan 10 arkadaşlarının işe geri alınmasını talep ediyor. Fabrikada üretim durmuş durumda.

 

Renault işçisi #direnişte"Her yer Reno, Her yer DİRENİŞ!"

Posted by Metal İşçisi #direnişte - direniste.org on 29 Şubat 2016 Pazartesi

 

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr