Geçtiğimiz yaz metal grevlerinin fitilini ateşleyen Oyak – Renault fabrikası işçileri Türk Metal Sendikası'ndan istifa edip Birleşik Metal İşçileri Sendikası'na (BMİS) geçmişti. BMİS’te örgütlenen Renault işçileri Asgari ücret zamlarının diğer işçilere de yansıması ve örgütlü bulundukları sendikanın temsilcilerinin tanınması talepleriyle bir süredir fabrika içinde mesaiye kalmama eylemleri ve yürüyüşler yapıyorlardı.

BMİS’nın üye olduğu Küresel Sanayi İşçileri Sendikaları Federasyonu'nda ( IndustriALL) dahil olduğu süreç içerisinde Renault yönetimi BMİS ve IndustriALL heyetleri görüşmeler yapmış, bu görüşmelerin sonucunda “sosyal diyalog komitesi” adı altında sendika temsilcilerinin seçilmesini kabul etmişti.

Tüm bu gelişmelerden rahatsız olan ve BMİS temsilcilerinin seçilmesini engellemeye çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk Metal ve MESS’in talepleri doğrultusunda müfettişler görevlendirdi. Müfettişlerin görevleri Renault işçilerini ve yönetimini baskı altına alarak seçimlerin yapılmasını engellemekti.   

Renault yönetimi tüm bu gelişmelerin sonucunda önce 24/8 vardiyasının daha sonrada 8/16 vardiyasının iptal edildiği işçilere duyurdu. Vardiyaların iptal edilmesinin ardından işveren saldırılarına başladı. Bugün içlerinde UET sözcülerinin de bulunduğu on işçi Renault’da yapılan yürüyüşler ve mesaiye kalmama eylemleri bahane edilerek işten çıkartıldı.

İşten çıkartmaların ardından BMİS saat 14.00’te Bursa 5 Mayıs Şubesi önünde basın açıklaması yapacağını duyurdu. Saat 14:00’te bir araya gelen işçilere Genel Başkan Adnan Serdaroğlu seslenerek, bu saldırının örgütlenme hakkına yapılan bir saldırı olduğunu belirtti ve işçiler işe iade edilene kadar mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

5 Mayıs şubesinin önünde yapılan basın açıklamasının ardından Renault işçileri, fabrikalarına doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 4 bin işçinin katıldığı yürüyüş sonunda fabrika önüne gelen işçileri polis barikatı karşıladı. Bunun üzerine fabrikanın önünde oturma eylemine başlayan işçilere BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yeniden seslendi, mücadelenin devam edeceğini ifade etti. Açıklamaların ardından eylem sona erdi.

Son gelişmelerden sonra Renault yönetimi işçileri arayarak vardiyaların yeniden başlayacağını söyledi. İşten çıkarılan işçilerin durumları ise hala netleşmedi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr