Bursa Oyak Renault fabrikasında işçilerin ücretlerin iyileştirilmesi için başlattığı fazla mesai eylemi üçüncü haftada devam ediyor.

Pazar günü Birleşik Metal-İş 5 Mayıs Şubesi'nde yapılan ve yaklaşık 180 ünite sözcüsünün katıldığı toplantıda bu hafta eylemlerin nasıl devam edeceğini tartışan işçiler, fazla mesai eyleminin ve pazartesi ile Perşembe günleri vardiya çıkışlarında yapılan yürüyüşlerin devam etmesi kararını aldı.

Bu doğrultuda dün her üç vardiyada işçiler fabrika içinde toplu halde yürüyüşler yaparak protesto gösterilerini sürdürdüler.

Diğer taraftan fazla mesai eyleminin Renault yönetimine maliyeti de ortaya çıkmaya başladı. İşçilerin yaptığı fazla mesaiye kalmama eylemi sonucu, hafta sonuna kadar geçen 10 gün sonunda normal araç üretim sayısından 1340 adet daha az üretim olduğu, 2600 aracın ise rötuşlanmak üzere (bantlardan eksik montajla çıkan) otoparkta beklediği öğrenildi.

Renault işçileri geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ücretlerinin iyileştirilmesi için 13 gün iş bırakmış, Türk Metal sendikası’ndan istifa ederek Birleşik Metal-İş’e üye olmuştu. 

ZAFER ENPAY İŞÇİLERİNİN

Türk-Metal’den ayrılıp DİSK’e bağlı Metal-İş Sendikası’na geçtikleri için Enpay fabrikasında işten atılan işçiler için işe geri dönüş kararı verildi. Enpay işçilerinin son davası olan Kocaeli 6’ncı İş Mahkemesi’nde görülen dava sonrası toplam 236 işçi açtıkları işe iade davasını kazandı.

Özgür Kocaeli gazetesinden Vildan Kekeç'in haberine göre, Başiskele Vezirçiftliği’nde bulunan Enpay’da 200’den fazla işçi Türk Metal’den istifa ederek DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na geçmişti. İşveren de birçok işçinin işine son vermişti. İşçiler direnişe geçerken bir yandan da dava süreci başlamıştı. İşten atılan 236 Enpay işçisi işe iade davası açmıştı. 27 Ekim 2015 tarihinde 6. İş Mahkemesi'nde görülen ilk davanın ardından mahkemeye başvuran işçi sayısının çokluğu sebebiyle davalar 2, 3, 4, 5 ve 6. iş mahkemelerine pay edilmişti. Konuyla ilgili son davanın görülmesine bugün Kocaeli 6’ncı İş Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya davacı işçilerin avukatları Murat Özveri ve Saliha Sarıçiftçi ile davalı Enpay’ı temsilen avukatlar İlter Yılmaz ile Nejla Acar katıldı. 

"HAKLIYIZ, SEVİNÇLİYİZ"

Mahkeme heyeti işçiler hakkında işe iade ve 12+4 sendikal tazminat kararı verdi. Bu davayı kazanan 40 işçi ile birlikte toplam 236 Enpay işçisinin davaları işçi zaferi ile son buldu. İşçiler mahkeme kararı ile işlerine dönmenin sevincini yaşadı. Mahkeme çıkışında işçiler adına açıklama yapan Birleşik Metal Baştemsilcisi Nuri Fidan, “Direnişimiz sonunda başlatmış olduğumuz işe geri iadesi davamız sonucunda bugün alınan kararla toplam 236 arkadaşımızın işlerine geri iadesi kararı alındı. Mutluyuz ve sevinçliyiz. Hepimize hayırlı olsun. Yargıtay’ın bu haklı kararı bozmayacağını düşünüyoruz. Artık Enpay’ın balonu patladı” dedi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr