Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde eylem sırasında vurulan Hakkari İl Genel Meclisi üyesi ve Yüksekova Demokratik Toplum Meclisi Eş Başkanı Sibel Çapraz tedavisi sürerken tutuklandı.

Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi’nin “örgüt üyeliği” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan tutuklanmasına karar verdiği Çapraz, Bakırköy Kadın Tutukevi’ne gönderildi. Avukatları, tutukluluğun kendisinin sağlık durumunu tehlikeye attığını belirterek verilen karara itiraz edeceklerini söylediler.

Sibel Çapraz, Yüksekova’da 27 Kasım 2016 tarihinde polis özel harekat timleri tarafından, katıldığı gürültü eylemi sırasında vurulmuştu. Çapraz'ın operasyonda zırhlı araçtan açılan ateş ile vurulduğu iddia edilmişti.

Çapraz, Van Dursun Odabaş Tıp Merkezi ve İstanbul Metin Sabancı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzun bir süredir tedavi görüyordu.

Yüksekovahaber’de yer alan habere göre 96 günlük tedavisi boyunca 15 ameliyat geçiren Çapraz, İstanbul'da tedavi gördüğü hastaneden Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ameliyatını olmak üzere dün sabah taburcu edildi.

Vurulduğu günden beri hastanede polis gözetiminde olan Çapraz, yaralı haliyle bugün önce İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Buradaki polis sorgusunun ardından İstanbul Adliyesi’ne götürülen ve SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile Yüksekova’daki savcı tarafından sorgulanan Çapraz tutuklanmak üzere Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi.

'SUÇLU DEĞİL MAĞDURUM'
Mahkeme sırasında, avukatları Kutbettin Bayazit ve Nurullah Seyitoğlu, Çapraz’ın sağlık durumuna dair mahkeme heyetini bilgilendirerek tahliye talebinde bulundu.

Çapraz da kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini, suçlu değil mağdur durumda olduğunu söyleyerek tahliyesini istedi.

Avukatlar Bayazit ve Seyitoğlu’nun, Çapraz’ın İstanbul’daki hastaneden taburcu edildiğini ancak tedavisinin devam ettiğini, Van’da ameliyat için gün verildiğini ve tek başına ihtiyaçlarını gideremeyecek derecede yaralı olma durumunun devam ettiğini ve dolayısıyla cezaevi şartlarının kendisinin sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr