İran'a uygulanan amborgonun sona ermesinin ardından İran, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) petrol üretimini rekor düzeye çıkardı. Reuters'ın yaptığı anketlere göre İran'a dönük ambargoların kalkmasının Suudi Arabistan ve Irak'ın da petrol satışını arttırmasının ardından ocak ayı içersinde OPEC'in petrol üretim rekoru kırıldı. Uzmanlar tüm petrol üreticisi ülkelerin pazar paylarını arttırmak için üretime ağırlık verdiklerini, geçmişte benzer pazar payı savaşlarının yaşandığını ve 12 yılın en düşük fiyatlarının gözlemlendiğini kaydediyor.

Commerzbank analistlerinden Barbara Lambrecht piyasa fiyatlarını etkileyecek boyutlarda üretimin azaltılmasından hala çok uzakta olunduğunu kaydederken, Rusya'nın fiyatların toparlanabilmesi için üretimini en azından sabit tutması gerektiği kaydedildi. Lambrecht "Uzun vadede petrol fiyatlarının yükseleceğine ikna olmuş durumda olsak da kısa vadeli dalgalanmaların önüne geçebilecek önlemler geliştirmek zorundayız. Irak ve İran kısa zamanda henüz kullanmaya başlamadığı kaynaklarıyla pazara daha fazla petrol sunuyor olacak." dedi.

OPEC ülekeri içerisinde üretim arttırma oranı en çok ülkenin İran olduğu kaydedildi. Ambargonun kalkmasının ardından İran'ın pazar payını sabit tutmak ve ambargonun kalkmasından faydalanabilmek için üretimini bu kadar arttırdığı ifade ediliyor. OPEC'in petrol üretimi Aralık ayında günde 32.31 milyon varil iken Ocak ayında 32.60 milyon varile yükseldi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr