Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Özgür Şen, ODTÜ'de konuşmacı olarak katıldığı "Türkiye'de ve Dünyada Dinselleşme" konulu söyleşide,  toplumun dinselleştirilmesi ve gericilikle mücadele konusunda tutarlı ve kararlı bir mücadele hattının düzen karşıtı bir siyasi konumlanışla mümkün olduğunu, düzen siyasetinin içinde konumlanan siyasi öznelerin bu başlıkta herhangi bir derdi olmadığını söyledi. 

Laikliğin, tüm siyasi ve toplumsal alanın dinsel kurallardan arındırılması olduğunu belirten Özgür Şen, laiklik kavramının din ve vicdan özgürlüğüne indirgenemeyeceğini, yalnızca din ve devlet işlerinin ayrılması olarak tanımlanamayacağını söyledi. Konuşmasında, her dinin toplumsal alanı şekillendirmeye çalıştığını, dolayısıyla da dinin toplumsal alanın dışında tutulması için sürekli bir mücadele gerektireceğini vurguladı. Laikliğin, dinsizlik özgürlüğünü de içerdiğini, bu bağlamda dini ve dinsizliği eşit görmek zorunda olduğuna değindi.

Gericileşmenin yalnızca Türkiye için değil dünya için de bir tehdit oluşturduğunu belirten Özgür Şen, bunun kapitalizmin krizi sonucu olduğunu ve dünya ölçeğinde savaş olasılığının da yine gericileşmenin göstergesi olduğunu vurguladı. Şen, en son Sovyetler Birliği'nin çözülüşünden sonra insanlığa sözde "özgürlük" ve "demokrasi" vaadeden dünya sisteminin, şu anda karanlıktan ve savaştan başka vaat edebileceği bir şey olmadığını söyledi.

TÜRKİYE İRAN OLUR MU?

"İran'da Şah'ı deviren ilerici birikimin gericiler tarafından kandırılması gibi biz de mi kandırılıyoruz?" şeklinde yöneltilen soruyu, Özgür Şen, İran'ın 1979'daki ilerici birikiminin Türkiye'nin bugününden çok daha gelişkin olduğunu, yüzde 30'lara varan bir toplumsallığa ulaşmış olan İran'ın komünist partisi TUDEH'in Şah'a karşı mücadelede, gericilerle yaptığı ittifak nedeniyle ülkenin İslamla yönetilir hale gelmesinde payı olduğunu, "düşmanımın düşmanı dostumdur" anlayışıyla yapılan ittifakların doğru şekilde sonuçlanmayacağını belirterek yanıtladı. Türkiye'de de ittifakların bu şekilde yapıldığı, bunun sonucunda ise solun siyaset yapamaz, kritik noktalarda söz söyleyemez konuma düştüğünü ekledi.

"DİNSELLEŞMEYLE KARARLI BİR MÜCADELE KOMÜNİSTLERE BAKAR"

Dinselleşmeyle nasıl mücadele edileceği sorusuna ise Özgür Şen, şu anda Türkiye'de dinselleşmeyle mücadele konusunda düzen siyaseti içinde konum alan odakların bir derdi olmadığını, bu mücadelede komünistlerin öne çıkmasının bir zorunluluk olduğunu belirterek yanıt verdi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr