Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını 4 Şubat Perşembe günü yapacak.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ANKA’nın sorularını yanıtlarken CHP'nin yeni anayasa konusundaki 5 kırmızı çizgisini de açıkladı. 

Özel, CHP’nin bu komisyonu Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak isimlendirmediğini belirterek, “Kendi oradaki varlığını da bir Anayasa Uzlaşma Komisyonundaki varlık olarak tanımlamıyor. O komisyon CHP’nin gözünde bir uzlaşma komisyonu olmak zorunda. Temel uzlaşımız 12 Eylül’den ve 12 Eylül hukukundan kurtulmak olmalı. Anayasa bunun bir parçası. Bir anayasa uzlaşmasına değil, bir toplumsal mutabakata ve bir büyük uzlaşmaya ihtiyaç var” dedi.

CHP’NİN KRİTERLERİ

CHP’nin kriterlerine işaret eden Özel, “Bizim çıpamızın tutunduğu 5 tane ana uç var. Anayasa’nın ilk dört maddesi ve parlamenter sistem. Güçlü parlamenter sistem, Anayasa’nın ilk 4 maddesini muhafaza eden, parlamenter sistemi güçlendiren dolayısıyla başkanlık sistemini bırakın gündemine almayı aksine parlamenter sistemde görev yapmak için seçilmiş 550 milletvekiline siyasi, sosyal itibar kazandıracak, yıpranmış olan parlamenter sistemin hem özgüvenini hem vatandaş karşısındaki itibarını bir noktaya getirecek hem de ayaklar altına alınmış olan kuvvetler ayrılığı ilkesini yeniden tesis etmek yöntemiyle parlamentoyu hükümetin, sarayın ve zaman zaman diğer devlet organlarının baskılarından koruyacak bir noktaya getirmek” dedi.

CHP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

CHP’nin kırmızı çizgilerini anlatan Özel, “5 kırmızı çizginin 4’ü anayasanın ilk dört maddesi, beşincisi parlamenter sistem. Bu bizim çıpamız. Bu çıpanın etrafında biz CHP olarak Türkiye’ye ve Türkiye’de yaşayan tüm insanlara katkı sağlayacak her türlü adımı atmaya hazırız” diye konuştu.

Kaynak: Haber.sol.org.tr