Suriye'de ABD ile Rusya'nın ilan ettiği ateşkese ilişkin karışık sinyaller gelmeye devam ediyor.

Syria Direct'in sorularını yanıtlayan beş Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) lideri, ateşkesin El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin kapsamamasına itiraz etti.

ÖSO'ya bağlı El Ebabil isimli tugayın lideri Ammar el-Vavi, ateşkesten Nusra'nın dışlanmasının "sivil ölümlerinin devam edeceği" anlamına geldiğini, çünkü Nusra'nın sivillerin arasında olduğunu savundu. 

Vavi, Nusra Cephesi'nin "isyancı tugaylar"la birlikte savaşçılarının bulunduğunu ve Riyad Konferansı'na katılan grupların çoğuyla ortak olduğunu hatırlattı.

ÖSO'cu, Nusra ile işbirliği yapan tüm grupları, örgütü El Kaide'den kopması için baskı altına almaya çağırdı.

Vavi, İran ve Irak'tan gelen milislerin "terörist" sayılmadığını, ancak Hizbullah, İran Devrim Muhafızları ve Iraklı Asaib el-Hak'ın "terörist olduğunu ve IŞİD'den daha iyi olmadığını" savundu.

Vavi ayrıca, Nusra'yı sivil yerleşimlerden ayrılmaya ve Lazkiye kırsalı ile Hama'daki Gab düzlüklerindeki cephe hattına gitmeye çağırdıklarını söyledi.

Dera ve Kuneytra'da faaliyet gösteren Elviya el-Furkan söcüsü ise, Nusra Cephesi'nin ateşkesten dışlanmasını kabul etmediklerini, bugün Nusra'yı ateşkes dışı bırakanların, yarın Ahrar'uş Şam ve İslam Ordusu için de aynı şeyi yapacaklarını iddia etti.

Öte yandan Nusra Cephesi'nin İdlib'deki bazı bölgelerden tamamen çekildiği bildiriliyor.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr