“İmralı Notları” adlı kitapta yer alan İmralı görüşmesi notları yayınlanmaya devam ediyor. Görüşmelerde Öcalan'ın Erdoğan'ı palazlandıran gücün Deniz Baykal olduğunu söylediği ve ABD tipi başkanlık sistemine onay verdiği aktarılıyor.

ANF’den Amed Dicle’nin aktardığına göre Öcalan, 23 Şubat 2013’te kendisini İmralı’da ziyaret eden Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Altan Tan’a başkanlık sistemiyle ilgili görüşlerini bildirdi.

Başkanlık sisteminin getirilmesinin düşünülebilir olduğunu savunan Öcalan, “Yalnız burada Başkanlık ABD’deki gibi olmalı. Devlet Meclisi gibi bir senato. İkincisi, bir de halklar meclisi. Bunun adı demokratik meclis de olabilir. Bu da ABD’deki Temsilciler Meclisi gibi olabilir, Rusya’daki Alt Duma gibi olabilir. İngiltere’deki Avam Kamarası’nın Türkiye versiyonu gibi. Esas olarak Halkların Demokratik Kongresi’ni (HDK) parlamentoya uyarlamak gibi düşünebiliriz” dediği öne sürüldü.

Toplantıda, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ve AKP’ye ilişkin kaygılarını da dile getiren Öcalan sözlerine şöyle devam etti:

“Hükümet kesin vesayetten kurtuldu mu, hesaplaşma tam olarak yapıldı mı? Tayyip’in hükümet mekaniği şu: Kürt Hareketi’ne vurduğu kadar kendisine izin veriliyor; vesayet kurumu, güç odakları tarafından kendisine alan açılıyor. Başbakan bu yöntemi bir iktidar aracı alarak görüyor, PKK’ye vurarak yerini sağlamlaştırıyor.

'APO SENİ İDAMDAN KURTARDI'
“Hegemonik ilkeyi benimsedi. Demokratik ilkeyi benimsemedi. Mursi de böyle yapmıştı. Diktatoryaya girdi ve devrildi. AKP demokratik ilkeyle hem darbeden korunur hem de demokratikleşmeye katkı sağlar. Temel yaklaşımımız demokrasidir. Demokrasiyi korumak demek Başbakanı da korumak demektir. Başbakanın demokratik işleyişe ihtiyacı var. Demokrasiyi yerleştiremezsek hepsi Menderesleşir. Darbeleri önleyemez. Başbakan ile yeniden görüşeceksiniz. ‘Sen meydanlarda Apo’nun asılmamasına hayıflanırken Apo seni kurtardı, idamdan kurtardı’ diyeceksiniz. Bana halen sen süreci yavaşlattın diyorlar. Oysa biz tam olarak çekilmiş olsaydık onu içeri atarlardı. Sonu Menderes gibi olurdu”

'TAYYİP BEYİ BU HALE GETİREN BAYKAL'
“Tayyip beyi bu hale getiren Deniz Baykal’ın kendisidir. Tayyip’i hapisten çıkardı, Siyasete soktu. Güya Deniz Baykal’ı dizayn etmek isteyen büyük kafa şöyle düşünmüş: ‘Kürt meselesini Tayyip’e temizletiriz, yerine de Deniz Baykal’ı getiririz.’ O gizli toplantıları da bunun için yapıyorlardı. (2002 Beylerbeyi köşkündeki Erdoğan-Baykal görüşmesi) Şimdi de‘Erdoğan gidecek, bunu Apo engelliyor’ diyorlar. Böyle şey olur mu? Biz AKP’nin hegomanyasını sınırlandıran tek gücüz.’’

Kaynak: Haber.sol.org.tr