ABD Başkanlık seçimlerine kısa süre kala Obama’nın Başkanlık döneminin muhasebesi niteliğinde tartışmalar da yoğunlaşmış durumda. The Atlantic dergisi için “Obama Doktrini” adlı bir dosya kaleme alan Jeffrey Goldberg de Obama’ya dönemin önemli dönüm noktalarına ışık tutan sorular yöneltti.

Röportajda Suriye krizi ve Esad’la ilgili konular tartışılırken Obama’nın itiraf niteliğindeki bir açıklaması dikkat çekti. Dosyayı inceleyen Russia Insider yazarı Aleksander Mercouris’in aktardığına göre Obama, 2013 yazında Suriye’nin Guta şehrinde gerçekleştirilen sarin gazı saldırısıyla ilgili o dönem ellerinde Beşar Esad yönetimini suçlayacak yeterli delil olmadığını itiraf eden ifadeler kullandı.

21 Ağustos’ta gerçekleştirilen saldırıyla ilgili ABD yönetimi ellerindeki istihbari verinin saldırıdan “şüphesiz bir şekilde Esad yönetiminin sorumlu olduğuna işaret ettiğini” savunmuş ve Suriye’ye dönük olası bir ABD müdahalesi için zemin yoklamalarına başlanmıştı.

The Atlantic’te yer alan makalede ilgili bölümde ulusal istihbarat direktörü Clapper’ın Suriye’deki kimyasal saldırıyla ilgili raporunda Obama’ya sunduğu raporunda Esad’a yönelik şüphenin güçlü olmadığını açıkça bildirdiği, Clapper’ın Bush döneminde Irak işgalinin önünü açan istihbaratçı George Tenet’in durumuna düşmek istemediği için son derece temkinli davrandığı aktarıldı.

O dönem konuyla ilgili istediği İstihbarat Değerlendirmesi’ni elde edemeyen Obama yönetimi Suriye’ye bombardıman önermek için Esad’ı kimyasal saldırıdan sorumlu tutan bir Hükümet Değerlendirmesi kaleme almıştı.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr