Tarihi Küba ziyaretinden sonra Arjantin'e geçen ABD Başkanı Barack Obama, burada Amrikalar İnisiyatifi Genç Liderler toplantısında konuştu.

"Eskiden sağ ile sol, kapitalist ile komünist ya da sosyalist arasında keskin ayrımlar vardı ve özellikle Amerika'da bu konuda büyük bir tartışma yürüyordu" diyen Obama, bunların "ilginç entelektüel argümanlar" olduğunu, ancak bugünkü kuşağın "pratik olması ve hangisi işe yararsa onu seçmesi gerektiğini" söyledi.

"Bir şeyi sosyalist teoriye ya da kapitalist teoriye uygunluğu konusunda endişe etmenize gerek yok" diyen ABD Başkanı, gençlerin yalnızca neyin işe yaradığına karar vermesi gerektiğini savundu.

Obama, bunlar Küba lideri Raul Castro'ya da söylediğini aktardı. Küba'nın eğitim ve sağlık sistemini öven ABD lideri, buna rağmen Küba ekonomisinin düşüşe devam ettiğini söyledi.

Obaya'ya göre, bir yandan eşitliği nasıl başaracağımız üzerine kafa yorarken, öbür taraftan da piyasa ekonomisinin refah, mal ve hizmet ürettiğini de kabul etmek durumundayız.

ABD Başkanı, en başarılı ekonomilerin piyasa ekonomileri olduğunu, ancak piyasanın kendi başına çalışmadığını da sözlerine ekledi.

Obama, piyasa ekonomisi eşitliğin nasıl yan yana geleceğini, piyasanın olduğu bir dünyada kapitalizm ya da komünizm gibi "fikirlerin" nasıl yalnızca "entelektüel şeyler" olarak kalacağını ise açıklamadı.

Üstelik aynı Obama'nın lideri olduğu ABD, Latin Amerika'daki solcu-halkçı hükümetleri istikrarsızlaştırmak için, en son Brezilya ve Venezuela örneğinde görüldüğü gibi, sonsuz çaba harcıyorken...

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr