Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Başçı, ocak ayında enflasyonun artış göstereceğini ancak çift haneye çıkma ihtimalinin düşük olduğuna işaret etti. Başçı, şubat, mart ve nisan ayları için ise enflasyonda düşüş beklediklerini dile getirdi. Başçı, faiz politikasına yönelik de önemli bir açıklama yaptı ve "Tek faize henüz geçemeyiz" dedi.

OCAK AYI ENFLASYONU ARTACAK

Erdem Başçı, ocak ayında enflasyonun artacağına işaret etti. MB Başkanı, “Ocak ayı enflasyonu artacak, ilk çeyrekte çift haneye çıkmaması için gayret göstereceğiz.  Enflasyonun ocak ayında çift haneye çıkma ihtimali az” dedi. 

Başçı, "Enflasyonu yıl sonunda yüzde 7,5'e yaklaştırmak için elimizdeki tüm araçları kullanacağız" diye devam etti.

"TEK FAİZE GEÇEMEYİZ"

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, daha önce açıklanan sadeleşme adımı kapsamında tek faize geçilip geçilmeyeceği ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Başçı, “Tek faize henüz geçemeyiz” dedi. Başçı, “Küresel risklerin nasıl bir hal alacağını görene kadar tek faize geçmemek daha doğru. Şu anda likidite politikasıyla faizi ayarlamak daha doğru” şeklinde konuştu.

NEDEN ADIM ATILMADI?

Başçı, son Para Politikası Kurulu’nda neden faiz kararı almadıklarını da açıkladı ve şöyle konuştu: “Son toplantıda adım atmadık çünkü sıkı duruşumuzu ve geniş faiz koridorunun dengeleyici özelliğini kullanmaya devam ediyoruz.”

ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri yükseltmeye başlamasının ardından, sadeleşmeyi seçeceklerini söyleyen Başçı’nın bu açıklamalarının ardından tek faiz seçeneği gündeme gelmişti.

 

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr