Maliye Bakanı Ağbal, adı son olarak Cerattepe direnişi ve Artvin'de yaptığı zorbalıklarla duyulan Cengiz İnşaat’a ait 400 milyon lirayı aşkın vergi borcunun silindiğine dair Uzlaşma Komisyonu belgesini doğruladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Uzlaşma Komisyonu belgesini doğrulayarak, “Devletin resmi kayıtlarında olan uzlaşma tutanağıdır, gizli saklı bir belge değildir” dedi.

Maliye Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulunda Ağbal, Cengiz İnşaat konusunda muhalefetin sorularıyla karşılaştı. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Komisyonda en az 3 defa konuştuk, burada da 3-4 defa sordum. Gelin, bize vergi uzlaşmasında Büyük Mükellefler Dairesi’nde sildiğiniz adamlarda bunlar var mı yok mu anlatın, Cengiz İnşaat’ın ki var mı yok mu anlatın. Cengiz İnşaat’ın bize gelen bilgiye göre 400 küsur, 422-423 diyorum ben ama doğru bilgi verin" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da belgeleri göstererek, “Sayın Maliye Bakanı, 24 Aralık 2010 tarihli, 2010/42 sayılı Maliye Bakanlığı, Merkez Uzlaşma Komisyonu, Ankara. Buyur, belge 1. Belge 2: 21 Eylül 2010 tarihli, 2010/38 sayılı karar, Merkez Uzlaşma Komisyonu, Ankara. Bu iki belgenin fotokopisini kavaslar aracılığıyla size göndereceğim. Biz, önce Allah’a inanırız, sonra devlete inanırız. Devlet makamında oturanların halka doğru bilgi vermesi lazım, gerçekleri saptırmaması lazım” diye konuştu.

Tanal’ın belgeleri göndermesinin ardından Ağbal şu açıklamayı yaptı:

Ortaya konulan belge devletin kayıtlarında mevcut. Her türlü denetime tabi tutulmuş resmi belgedir. Bu belgede hukuka aykırı bir işlem hiçbir şekilde söz konusu değildir. Uzlaşma Komisyonu, önüne gelen olayda hukuki değerlendirme yapmak suretiyle sonuçlandırmıştır. Bu belgeyi böylesanki gizil saklı bir belgeymiş gibi sunmanızı... Yani burada ‘Uzlaşma komisyonu haksız bir şekilde alınması gereken bir vergiyi almaktan vazgeçti’ gibi imada bulunmayın. ‘Hukuksuz haksız şekilde alınması gereken vergiyi almaktan vazgeçtiğine dair bir belge gösterin’ dedim.

Bana gösterilen belge devletin resmi kayıtlarında olan uzlaşma tutanağıdır, gizli saklı bir belge değildir. Her uzlaşma komisyonu, kendi yetkisi içerisinde bir rapor önüne geldiğinde, kanuna, tebliğe, yönetmeliğe, genelgelere, Gelir İdaresi Başkanlığının yerleşik uygulamalarına bakar, raporu değerlendirir. Hukukun içinde kalarak bir karara varır. Benim vicdanım rahat. Kimsenin borcu silinmemiştir.


Kaynak: Haber.sol.org.tr