Önceki gün İstanbul Esenyurt'ta Fi Yapı'ya ait binanın asansöründe meydana gelen ve üç işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetine tepkiler sürüyor. Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu, yaptığı yazılı açıklamada "Rantçı, piyasacı anlayış insan hayatını hiçe saymaya devam ediyor" dedi. 

"ÇALIŞMA BAKANLIĞI ÖLÜMLERİ SEYREDİYOR"

Dış cephe asansörünün 19. kattan düşmesiyle Yasin Bakır, Şükrü Yaşar ve Osman Yardımcı adlı işçilerin hayatını kaybettiğini hatırlatan Tataroğlu, şunları kaydetti:  

"Kentsel rant ve yoğun emek sömürüsü için işçilerin yaşamlarını gözden çıkaran sermayedarları ve işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında kalıcı, kesin, güvenceli önlemleri almayan siyasi İktidarı kınıyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kazaları seyrediyor… Ülkemizde yaşanan tüm iş cinayetlerinde olduğu gibi bugün yaşadığımız faciada bizim için sürpriz olmadı. Çünkü ülkemizde insan yaşamının ve emekçilerin hiçbir önemi yok! Ayrıca inşaat sektöründe ölümlü iş kazasının meydana gelmediği hiçbir gün yok. Som'da meydana gelen toplu işçi katliamında, Mecidiyeköy'deki Torunlar faciasından sonra yaptığımız açıklamada da belirttiğimiz üzere inşaat sektöründe denetimlere ağırlık verilmesi gerekmekte. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasında önemli görevi olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise denetim görevini yerine getirmediği gibi yaptığı kısmi denetimlerde gerekli yaptırımları uygulamıyor, kazaları sadece seyrediyor."

Komünistlerden Fi Yapı'nın patronuna yanıt: Öldürmeyi iyi biliyorsunuz!

"Fİ YAPI'NIN ASANSÖRÜNDE PERİYODİK KONTROLE DAİR VERİYE RASTLANMADI"

Tataroğlu, büyük reklamlarla yürürlüğe konulan 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu'nun yürürlükte olduğu 2013 yılından bu yana iş cinayetleri azalmadığını, her gün tespit edilebilen en az 5 iş cinayeti yaşandığını ifade ederek şunları ifade etti:

"İş cinayetlerinde ölen bu 5 işçiden ikisi inşaat sektörü çalışanıdır. Bu noktada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın görevinin ölümleri saymak ve kaza sonrası işyerlerine müfettiş göndermek değil, kazaların önlenmesini sağlamak olduğunu belirtmek isteriz. İş cinayetinin meydana geldiği cephe asansöründe periyodik kontrollerin yapıldığına dair herhangi bir veriye rastlanılmamış iken SGK tarafından şantiyenin kayyuma devredilip mühürlenmiş olduğu bilgisine ulaşıldı. Söz konusu Fi Side şantiyesi kayyuma devredilmiş ve mühürlü konumda ise burada yapılan çalışmaları denetlemeyen/engellemeyen Bakanlık ve ilgili idare yaşanan facianın sorumlularındandır."

Esenyurt'taki asansör faciasında iki tutuklama

"NE YAZIK Kİ İŞ CİNAYETLERİ SÜRECEK"

Tataroğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki iş cinayetleri sürecek... 13 yıldır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını yöneten kadrolar ve ülkemizi yöneten siyasi İktidar bilmelidir ki, uyguladıkları politikalar on binlerce çalışanın ölümüne, on binlercesinin sakat kalmasına yol açmıştır. Bu politikaların uygulanmasına devam edildiğinde ölümler de ne yazık ki artarak sürecektir. Israrla, inatla tekrar tekrar belirtiyoruz ki, emekçiler ölmeye mahkûm değildir, emekçilerin iş cinayetlerinde ölmeleri kader değildir. Odamız, işçi sağlığı iş güvenliği ve asansörler alanındaki uzmanlıklarından hareketle konunun takipçisi olacak, gerekli açıklamaları ve teknik raporu kamuoyu ile paylaşacaktır."

Üç işçi, asansörde 50 bin liralık fren sistemi olmadığı için ölmüş!

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr