Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Devecikonağı köyünde Emet Çayı üzerine inşa edilen hidroelektrik santralinin işletmesinin, yine aynı bölgede madenci katliamını yaşatan "Bükköy Madenciliğe" verildiği ortaya çıktı. 

Halkbank tarafından kredilendirilen Devecikonak Hidroelektrik Santali'nin ürettiği elektiriği yüksek fiyatlarla satın alan AKP, işçilere mezar olan madenin patronu Nurullah Ercan'ı HES şirketinin işletmesini vererek ödüllendirdi.

NE OLMUŞTU?
10 Aralık 2009 tarihinde Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında 19 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Katliamın hemen sonrasında artan sermayesiyle dikkat çeken maden ocağı patronu Nurullah Ercan'ın, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yakın ilişkisi kamuoyunca bilinirken, 2012 yılında hukuk mücadelesi yerine Bakan Çelik'in araya girmesiyle işçi ailelerine "kan parası" ödenmişti.

7. YILINA GİRDİ
Tüm bu gelişmeler yaşanırken grizu patlaması 7. yılına girdi. Bir dizi hukuki süreçten beklenen karar çıkmazken, Bükköy madenine gömülen insanlık, o günden bu yana çıkarılmayı bekliyor.


Maden patronu Ercan, yine son olarak 2015 yılında sahibi olduğu Bien Seramik'in yenilediği okul lavobosu ve sınıflar için yapılan törende Bilecik Valisi tarafından plaketle ödüllendirilirken görülüyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr