Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk ordusunun Kürtlere yönelik faaliyetlerini eleştirerek "Ankara, teröre karşı savaş sloganını kullanarak, Suriye ve Türkiye'deki Kürtleri sindiriyor" dedi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesinin ardından konuşan Lavrov,Türkiye-Suriye sınırı üzerinden yasadışı petrol sevkiyatının devam ettiğini belirtti.

'SURİYE'DE ATEŞKES BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR'
Suriye'de 27 Şubat'ta başlayan ateşkesin başarıyla devam ettiğini belirten Lavrov, "Steinmeier ile yaptığımız görüşmede, ateşkesin daha sağlam hale geldiği ve başarıyla devam ettiği vurgulandı" dedi.

Lavrov, Rusya ve Almanya'nın Suriye hükümeti ile muhalefeti arasında Cenevre'de yapılması planlanan görüşmelere tüm muhalif kesimlerin katılmasını, Kürtlerin de Cenevre'de olmasını desteklediğini ifade etti.

'SURİYE LAİK DEVLET OLARAK KALMALI'
Steinmeier ise, Rusya ve Almanya'nın Suriye'nin laik devlet olarak kalması ve tüm grupların çıkarlarının korunması konusunda hemfikir olduğunu kaydetti.

Alman bakan, Suriye müzakerelerinde vakit kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

'ULUSLARARASI TOPLUM TERÖRE KARŞI BİRLEŞMELİ'
Lavrov ve Steinmeier'in gündeminde AVrupa'nın merkezinde yaşanan terör saldırıları da vardı.

Lavrov, "Brüksel'de yaşananlar, uluslararası toplumun terörle mücadelede çabalarını birleştirmesi gerektiğini gösteriyor. Bu çerçevede Rusya ve Almanya arasındaki ilişkiler, çok önemli bir faktör olarak kalmaya devam ediyor. Bu ilişkiler, birçok uluslararası sorununun çözümüne hissedilir oranda etki ediyor" dedi.

'MİNSK-2 ANLAŞMASI BOZULMAMALI'
Normandiya Dörtlüsü kapsamında Ukrayna krizinin çözümü için çalışmalar yürüten Lavrov ve Steinmeier, bugünkü görüşmede Ukrayna krizindeki son durumu masaya yatırdı.

Minsk-2 Anlaşması'nın bozulmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Lavrov, Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna'dan oluşan Normandiya Dörtlüsü mekanizmasının da korunması gerektiğini ifade etti.

'UKRAYNA'DA RUS ASKERİ YOK'
Ukrayna'da Rus askeri bulunduğuna yönelik iddialara yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanı, çıkan haberlerin dezenformasyon olduğunu söyledi.

Lavrov, "Minsk anlaşmalarındaki yükümlülüklerini yerine getiremeyen Kiev yönetiminin, Donbass'ta 40 bin Rus askeri bulunduğunu öne sürerek kendisini haklı göstermeye çalıştığını görüyoruz. Medyaya da yansıyan bu iddialar gerçek dışı" dedi.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr