Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köyünde yapımı sürdürülen Kasımlar Barajı ve HES projesinin inşaatında gerçekleştirilen dinamit patlatmalarından dolayı evleri hasar gören köylüler tepkili ancak dertlerini anlatacak bir merci bulamadıklarını söylüyorlar. O köylülerden biri olan 73 yaşındaki Durdu Bülbül’ün evi de geçtiğimiz aylarda HES inşaatındaki dinamit patlatmasından dolayı hasar görmüş. Evinin duvarlarında çatlaklar oluşan Bülbül, “Bizim burada bir şey ekmemiz, bakmamız yasak oldu. Buraları temelli öldürdüler” diye konuştu. Uğradıkları haksızlıklar konusunda Müftülüğe başvuran köylülere ise aradan 5 ay geçmesine karşın henüz bir yanıt verilmediği öğrenildi.

‘DİNAMİTTEN EVİM ÇATLADI, ELLERİYLE HARÇ ATIP GİTTİLER’
HES inşaatında yapılan dinamitli patlatma yüzünden evinin hasar görmesinin ardından zararlarının giderilmediğini anlatan 73 yaşındaki Değirmenözü köylüsü Durdu Bülbül, “Benim eşim hasta. Burada yalnız başımıza yaşıyoruz. Evimizin duvarı çatlayınca şirket bir adam göndermiş. Gelip evin duvarlarındaki çatlaklara eliyle birkaç harç atıp gittiler. Başka da bir şey yapan olmadı” diye konuştu.

‘BİR ŞEY EKMEMİZ YASAK OLDU, BURALARI TEMELLİ ÖLDÜRDÜLER’
HES inşaatıyla iç içe olan köyde yaşamlarının zorlaştığını anlatan Bülbül, inşaattan çıkan toz yüzünden zor durumda kaldıklarını belirterek, “Geçen günü yağan yağmurlar yıkamasaydı buralar sanki kül dökülmüş gibiydi. Bizim burada bir şey ekmemiz, bakmamız yasak oldu. Buraları temelli öldürdüler yavrum. Bakalım ne olacak. Allah büyüktür gayrı” diye özetliyor, köylünün yaşadığı çaresizliği.

UĞRADIĞI HAKSIZLIKLARI DEVLETE SORAN KÖYLÜLER, BAKIN NE YANIT ALDI
Durdu Bülbül gibi başka pek çok köylüyü de kendi yaşam alanlarında mağdur eden HES inşaatıyla ilgili denetlemelerin yetersizliği ise bir başka sorun. Değirmenözü köyünün gençleri tarafından oluşturulan ‘Köprüçayı Kardeşliği Platformu’ üyeleri, HES inşaatı sırasında yapılan dinamitli patlatmalar ve nehir yatağına izinsiz ve proje dışı döküldüğü öne sürülen tonlarca hafriyatla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Antalya’da bulunan DSİ 13. Bölge Müdürlüğü’ne başvurdular.

‘İLGİLİ FİRMA TAŞINMIŞ, ULAŞAMADIK’
Köprüçayı Kardeşliği Platformu’nun başvurusuna yazılı olarak yanıt veren Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, “Bahse konu firmanın ofis adresi değiştiğinden ilgi yazımız firmaya ulaşmamış, firma yetkilileri ile irtibata geçilerek aynı hususta tebligat yapılmıştır” yanıtını verdi.

‘PROJEYE AYKIRI İMALAT YAPILMIŞ’
Platformun, nehir yatağına HES şirketi tarafından hafriyat dökülerek izinsiz yol yapıldığına ilişkin DSİ 13. Bölge Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçeye yanıt evren DSİ yetkilileri ise, “Yapılan incelemelerde ilgili firmanın Bölge Müdürlüğümüzce tasdiklenen kuyruk suyu çıkışı tarama projesine uygun imalat yapmadığı tespit edilmiştir” yanıtını verdi.

KÖYLÜ SON ÇARE OLARAK MÜFTÜLÜĞE BAŞVURDU, HALA YANIT YOK
Kasımlar Barajı ve HES projesinin neden olduğu öne sürülen usulsüz uygulamalar ve hukuksuzluklar konusunda ilgili kurumların bir yaptırımda bulunmaması üzerine bu kez de Manavgat Müftülüğü’ne başvuran köylüler, bir dilekçe yazarak, “Nehre hafriyat dökülüyor, taş fırlatmalı dinamit patlatmaları var, kamulaştırma usulleri uygulanmıyor. Dini anlamda yetkili makamsınız. Hukuka, hakka, doğanın haklarına riayet edilmiyor. Vebal altında kalmamak için lütfen yardımcı olun” çağrısında bulundular. Ancak aradan 5 ay geçmesine karşın Manavgat Müftülüğü’nden köylülere henüz bir yanıt verilmediği öğrenildi. 
 

Kaynak: Haber.sol.org.tr