Komünist Parti Çanakkale İl Örgütü, Çanakkale Savaşları'nın 101. yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yayınladı. '101. Yılında Çanakkale Gericiliğe Teslim Olmayacak!' başlığını taşıyan açıklamada, "Dinci gerici ideolojinin tükenmişliğine can vermek için Çanakkale Savaşı gerçekliğinden koparılıyor, olmadık hurafelerle gericilik topluma yedirilmeye çalışılıyor" ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklama şöyle:  

101. Yılında Çanakkale Gericiliğe Teslim Olmayacak!

Çanakkale Savaşları’nın üzerinden 101 yıl geçti.

101 yılda her dönemde farklı yorumlandı Çanakkale Savaşları. Kimileri militarist bir savaş edebiyatıyla ulus devlet kuruşu ideolojisini oluşturmaya çalıştı, kimileri ise emperyalizmi aklama yolunu seçti. Çanakkale topraklarında hayatını kaybeden binlerce insanın sömürge olmaya karşı ölüme yürüyüş nedeninin üzerini örtmek istediler. 

Şimdilerde ise gericiliğin payandası haline getiriliyor Çanakkale. Dinci gerici ideolojinin tükenmişliğine can vermek için Çanakkale Savaşı gerçekliğinden koparılıyor, olmadık hurafelerle gericilik topluma yedirilmeye çalışılıyor.

Çanakkale Savaşları’nda emperyalizme karşı verilen mücadele bir tarafa atılıp AKP propagandası için her tür yalan söylenebiliyor. AKP belediyeleri yıl boyunca düzenledikleri gezilerle binlerce insana Gelibolu’yu gezdirip ‘din savaşı’ yalanını atmaya devam ediyor. Lise ve üniversitelerde öğrencilerin yalanlara maruz bırakıldığı etkinlikler düzenleniyor, onlarca, yüzlerce deli saçması kitap basılıp, Çanakkale Savaşları, ‘iman edenler ’in zaferi olarak sunuluyor.

AKP iktidarı Çanakkale Savaşları’nı çarpıtarak dinci-gericiliği topluma yaymaya devam ediyor.

Çanakkale Gerici Hurafelere Teslim Olmaz!

Hurafelerle anlatılan Çanakkale’yi her yıl teslim almaya  çalışıyor AKP. Kent, terörize edilip her köşe başına koyulan polis barikatları, kapatılan yollar, kenti yaşanmaz bir hale getiriyor.

101 yıl öncesinde emperyalistlerin yaşattıkları zulmü her yıl yeniden yaşıyor Çanakkale halkı.

Çanakkale Yarımadası’nı tarihselliğinden çıkarıp, ticari alan haline getiriyorlar. Çanakkale, Çin malı hediyelik eşyaların, peksimetlerin ‘‘Çanakkale Ruhu’ nu’’ yansıtıyor yalanıyla satıldığı bir yer haline geldi.

Kaz Dağları’nın altın çıkarmak için siyanürle doğasının yok edildiği, bölge halklarının yaşamlarının kabusa dönüştürüldüğü; yandaş işadamlarının hükümete yaranmak amacıyla yaptıkları iki üç ‘düzenleme’ karşılığında yarımadayı talan ettikleri bir yer haline geldi.

Patronuyla, milletvekiliyle, iktidarın memurlarıyla Çanakkale’yi yağmacılara, hurafelere, şeriatçı çetelere teslim etmeye çalışıyorlar.

101 yıl önce zırhlı donanmalarıyla, savaş gemileriyle gelen emperyalistlerin yerini şimdi de çevre illerden yüzlerce otobüsle taşınan bindirme kıtalar aldı. 

101 yıl önce emperyalist devletlerin büyük ordularıyla işgal edilemeyen Çanakkale, yalanlarla, hurafelerle, gericilerin yaptığı saldırılarla işgal edilmeye çalışılıyor. 

Bu ülkenin komünistleri diyor ki:
Çanakkale’nin ilerici, yurtsever, aydın insanlari bu kuşatmaya izin vermeyecek, 101 yıl önce Çanakkale ve Anadolu halkı nasıl boyun eğmediyse bugün de boyun eğmeyecektir.

Siyasallaşmış dinci gericiliğin faşizme dönüştüğü günlerde AKP diktatörlüğünün gerici safsatalarına kanmayacağımızı ilan ediyoruz.

Boyun eğmeyen Çanakkale halkına selam olsun.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr