Komünist Gençlik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü'nde 8 Mart Emekçi Kadınlar için 'Gericilik Kaybedecek, Kadınlar Kazanacak' başlığıyla etkinlik düzenledi.

Etkinlik Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Hande Gündoğdu'nun konuşmasıyla başladı. "Genç mücadeleci kadın yüzleri görmek çok önemli ve umut verici. Bu 8 Mart’ı Cansel’e ithaf etmek istiyorum" diyen Gündoğdu 8 Mart'ın siyasi bir mücadele alanı olduğunu belirtti.

Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü:

"AKP iktidarında kadın cinayetleri, ölen kadın işçiler siyasi bir temelde ele alınmalıdır. 8 Mart da bir siyasi mücadele alanıdır. O yüzden bu etkinlikler bir iç dökme toplantısı haline gelmemelidir. Aksine, kadınlar olarak mücadeleyi hangi noktada örmemiz gerektiğini ve kadınların nasıl boyun eğmeyeceğini tartışmalıyız. 8 Mart’ı 8 Mart yapan dokuma işçisi kadınlardır; 8 Mart pahalı kumaşlar giyen kadınları şımartma günü değildir. Geçen sene Ankara’daki 8 Mart etkinliğinde ‘’Kadınlar karanlığa sığmaz.’’ sloganını kullanmıştık. Seçim döneminde ise Türkiye’nin kolay çözümler ülkesi olmadığını söylemiştik. Diyanet’in açıklamaları ve kamusal alana saldırıları, Ortadoğu’daki savaş, AKP’nin kurumsallaşmış iktidarı bir Türkiye tablosu çizer ve kadının kurtuluşuyla Türkiye’nin kurtuluşunu birbirinden bağımsız düşünemeyeceğimizi bize gösterir. Kapitalizm kendi krizlerini çözmek için azgın bir piyasacılığa ve azgın bir gericiliğe başvuruyor. Bu durumun Türkiye’deki temsilcisi ise AKP."

"Kadın mücadele etmelidir. Bu mücadelenin temeline yerleştireceğimiz temel konu ise aydınlanma mücadelesi ve gericilik karşıtlığıdır. Tavizsiz bir gericilik karşıtlığıyla kadın sorunu şekillendirmeliyiz. Türkiye’de tasfiye edilemeyecek ilerici bir birikimin olduğunu biliyoruz. 8 Mart çaresiz kadınların teselli edildiği bir gün değildir. Emekçi kadınların boyun eğmeme, mücadele etme günüdür. Eğer kadınlar sosyalizm mücadelesini yükseltmezse gericiler tarafından başka soruların öne sürüleceğini bilelim. Örneğin geçenlerde Suudi Arabistan'da gericilerin sorduğu, 'Kadın insan mıdır?' sorusu gibi"

Gündoğdu'nun konuşmasının ardında Komünist Gençlik müzik topluluğu sahne aldı ve bestelediği şarkıları seslendirdi.

'GERİCİLİĞE KARŞI MÜCADELE BÜYÜYECEK'

Komünist Gençlik adına konuşma yapan MSGSÜ öğrencisi Hazal Güven, üniversitelerde gericiliğin örgütlü hale getirilmeye çalışıldığını söyledi.

Üniversiteli kadınların yaşadığı sorunlara değinen Güven, gericiliğe karşı verilen mücadelenin kadınlardan ayrı düşünülemeyeceğinin altını çizdi.

Güven, "Gericiliğe karşı mücadele büyüyecek. Cihatcı çeteciler üniversitelerden kovulacak, örümcek kafalı akademisyenlerin okulla bağlantısı kesilecek, bilim ve aydınlanma mücadelesi yükselecek. Komünist Gençlik bu görevin adresidir" dedi.

Etkinlik bu akşam Kadıköy Altıyol'da saat 20.00'da yapılacak eyleme çağrıyla son buldu.


Kaynak: Haber.sol.org.tr