Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Koç Holding patronu Mustafa Koç’la ölümünden bir gün önce yaptığı görüşmeyle ilgili açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Erdoğan, son görüşmeye ilişkin, “Koç grubunun savunma sanayisine yönelik yatırımlarını konuştuk” vurgusu yapmıştı. Bu açıklamanın üzerine Koç sermayesinin silah piyasasındaki rolü tekrar gündeme geldi.

Koç’a bağlı Otokar, Türkiye ve Ortadoğu’da ciddi oranda silah/savunma sanayisinde görev alan sermayelerden biri. Yalnızca Türkiye’de tank üretimiyle değil Umman gibi Ortadoğu ülkelerinin açtığı silah ihalelerine girmesiyle, BM Barış Gücü’nde aktif rol alan üretimiyle de dikkat çekti. Ancak bilinenler, yalnızca “kaf dağının görünen yüzü” olarak karşımıza çıkıyor.

Koç sermayesinin silah tüccarlığına ilişkin dikkat çeken ihaleleri mevcut. 2014’ün son aylarında AKP iktidarının ciddi TOMA alımı gerçekleştirdiği dönemde “zırhlı araç” ihalesini alan Otokar oldu.

‘AKREP’ LESİ

Emniyet’in kullandığı “akrep” olarak da bilinen zırhlı araçların ihalesini üstlenen Otokar, “4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı araçların tedarikini kapsayan 162 milyon TL tutarında yeni sipariş ile ilgili anlaşma imzalamış olup, ilgili teslimatların 2015-2016 yılları içinde partiler halinde tamamlanması planlanmaktadır” açıklamasıyla ihaleyi doğrulamıştı.

TSK’YA COBRA

Otokar’ın TSK’yla milyon liralık anlaşmaları da mevcut. 2013’te TSK için “Cobra tipi zırhlı araç” üretimini 228 milyon liralık ihaleyi alarak üstlenen Otokar, siparişe konu olan araçların Birleşmiş Milletler barış güçlerinde kullanılacağını açıklamıştı.

UMMAN LESİ

Otokar, yalnızca Türkiye’de değil Ortadoğu ülkelerinde de pay kapmaya girişti. Umman ordusunun “modernizasyon ve geliştirme projeleri” kapsamında Umman Milli Savunma Bakanlığı’nın açtığı ihaleye teklif verilmiş, 77 adet ana muharebe tankı, 9 adet istihkam ve 8 adet kurtarıcı tipindeki tank tedarikine talip olduğunu belirtilmişti.

‘SAVUNMA SANAYİ’ ÖDÜLÜ

“2015 yılı Savunma Sanayi Birincilik Ödülü”nü alan da Otokar oldu. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın ödül töreninde Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, ödülü Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir’den almıştı.

ALTAY PROJESİ

Gündemde olan “Altay Milli Tank” projesinde de başı çeken şirket yine Otokar. "Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi" (Altay Projesi) Erdoğan’la Mustafa Koç’un yaptığı son görüşmede bahsi geçen proje.

Geçen yıl Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında “Altay ilk prototip” töreni düzenlenmiş, Erdoğan’ın ve dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in katıldığı törende “yan eğim, kendi ekseni etrafında dönme, hız, ivmelenme, süspansiyon, stabilizasyon parkuru ve arazide sürüş gibi hareket kabiliyeti testlerinin yer aldığı gösteri” yapılmıştı.

Koç Holding Savunma Sanayi Grup başkanı Kudret Önen, törende Otokar’ın görevini şöyle açıklıyordu: “Otokar mamullerini Türkiye'nin hizmetine su​nuyor, ayrıca 20'ye yakın ülkeye ihraç ediyoruz. Dünya ordularında hizmet veren 25 binin üzerinde aracımız bulunuyor.”

 

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr