ABD'li yetkililer John Kerry'nin Suriye'de acil ateşkes çağrısında bulunacağını kaydetti. Kerry'nin bu çağrı için Münih'te etkili bir barış görüşmesine girişmesi bekleniyor.

Suriye'de ateşkes görüşmeleri sürerken Rusya'nın havadan desteği, Suriye ordusu ve Ulusal Savunma Birlikleri (NDF)'nin Suriye'de Türkiye sınırına kadar düzenlediği başarılı operasyonlar Kerry'nin çabalarının boşa olduğu şeklinde tepkilere neden oluyor. Kerry'nin Rusya'nın desteğine ihtiyaç duyan politikası cihatçı gruplara kendilerini toparlama ve Cenevre görüşmelerine geri dönme fırsatı yaratmayı hedefliyor. Reuters'ın haberine göre ABD'li yetkililer "Kerry ateşkesin sağlanması ve yardım dağıtılmasının diplomatik süreçleri hızlandıracağına inanıyor" değerlendirmelerinde bulundu. Münih görüşmelerinin diplomatik süreçlerin yeniden hayat bulması için hayati öneme sahip olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan Kerry cuma günü yaptığı açıklamada Rusya'nın "ateşkese dair uygulanabilir ve yapıcı öneriler" sunduğun kaydetmişti. Rusya'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi Vitaly Churkin de geçtiğimiz hafta Suriye barış görüşmelerinin "yeniden ateşlenebileceğini" kaydetmiş, Rus diplomatların Münih görüşmelerine yeni önerilerle geleceğini söylemişti.

Son birkaç haftada Suriye ordusunun Türkiye sınırının 25 km yakınına ulaşmış olması ve cihatçı grupların bu bölgede sıkışmaları ABD'li yetkililerce "Suriye ve Türkiye arasındaki sınır 'kapatılırsa' muhalifler uzun süre sağ kalamaz" şeklinde değerlendirildi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr