Amerikan Gelişim Merkezi cezaevlerindeki siyah kadınlarla ilgili 6 bulguya işaret ederek önemli gerçekleri ortaya çıkardı.

ABD'de birçok uygulama siyah kadınları diğerlerine göre daha korunmasız bırakıyor. Bu da ceza süresinin artması ve parmaklıklar ardında iki kat daha fazla Afro-Amerikan kadın konması anlamına geliyor. Siyah ve Latin kadınlar “uyuşturucu ile mücadele” kapsamında daha fazla hedef alınıyor, hatta narkotik suçlardan yakalanma olasılıkları artıyor. Cezaevindeki kadınların %71’inin ise “aile içi" şiddete maruz kaldığı bildiriliyor.

Hapishanelerdeki kadın sayısı 15 yılda %50 arttı

Cezaevindeki kadınların en az %6’sı hamile. Kadınlar doğum sırasında kelepçeleniyorlar. En az 28 eyalette bu uygulamanın yasaklanmadığı belirtiliyor. Genç Afro-Amerikanların ise çocuk hapishanelerine gönderilme ya da okuldan atılma ihtimalleri daha yüksek.

Cezaevlerindeki siyahi kadınlarla ilgili ortaya konan bulgular şöyle;

- Afro-Amerikan kadınlar yaşamları boyunca daha büyük ihtimalle cezaevine giriyorlar. Adalet İstatistik Bürosu'na göre yaşamı boyunca her 18 siyahi kadından 1'i hapsedilirken, Latinlerde bu oran 45'te 1, beyaz kadınlarda ise 11'de 1.

- Eyalet ve federal hapishanelerinde Afro-Amerikan kadınalrın sayısı daha fazla. 2014 verileri, 100 bin siyahi kadından 109'unun hapsedildiğini, beyaz kadınlarda ise rakamın 53 olduğunu gösteriyor.

- Uyuşturucu savaşlarından siyahi kadınlar erkeklere göre daha fazla etkileniyor. Ayrıca kadınlar arasında uyuşturucu kullanma ve satma oranı arasında fark olmamasına rağmen, adalet sisteminin daha fazla siyahi kadınları mahkum ettiği bildiriliyor.

KELEPÇEYLE DOĞUM YAPIYORLAR

- Hapsedilen kadınların istismar mağduru olması muhtemeldir ve madde bağımlılığı geçmişi ve / veya akıl sağlığı sorunlarından muzdaripler. 2007'de yapılan bir çalışma kadın mahkumların yüzde 71'inin istismar edildiğini gösteriyor. 2008'de yapılan bir çalışma ise federal hapishanelerdeki kadınların yüzde 73'ünün, eyalet hapishanelerinde ise yüzde 75'inin akıl sağlığı sorunlarından çeşitli oranlarda zarar gördüğüne işaret ediyor. Ayrıca mahkum kadınların yüzde 43'ünün uyuşturucu geçmişi var.

- Her yıl makhum kadınların yüzde 6'si doğum yapıyor. Doğum kadınlar kelepçeli iken yapılıyor. Bu durum bebeğin doğuma ındaki güvenliği için de son derece riskli ve 28 eyalette bu şekilde yapılıyor.

- Sİyahi kızçocuklarının hapsedilme oranı d daha yüksek. 

Dünya üzerindeki kadın mahkumların yüzde 30'u ABD'de

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr