İspanyolca hashtag #Viajosola (Yalnız seyahat ediyorum), Arjantinli sırt çantalı gezginlerin ölümünün ardından binlerce kadının yalnız seyahat etme haklarını sosyal medya etiketi ile savunmasıyla internette hızla yayılıyor.

21 yaşındaki Marina Menegazzo ile 22 yaşındaki Maria Jose Coni’nin cesetleri geçtiğimiz ay plastik poşetlerin içinde Ekvador sahillerinde bulunmuş, kadınların Güney Amerika ülkesine seyahat ederken soyguna uğradıktan sonra öldürüldükleri anlaşılmıştı.

Ölümlerini takiben pek çok insan Ekvador’a neden yalnız gittiklerini sorgularken, bazıları ise sosyal medyada ölen kadınları savundu.

'ÖLÜMÜMDEN SONRA KÜÇÜK DÜŞÜRÜLDÜM'

Guadalupe Acosta isimli öğrencinin Facebook iletisi 731 bin kez paylaşıldı. Durumunda kurbanları suçlayan “Ne giyiyorlardı?”, “Kadınlar neden yalnız gezer ki?” “Neden yalnızlardı?” gibi sorulara dikkat çeken Acosta, ölen kadınların bakış açısından şöyle yazdı:

“Bugün öldürüldüm. Ancak ölümden daha kötüsü, ölümümden sonra küçük düşürüldüm.”

Cesetler bulunduğundan beri kadın gezginler “Yalnız seyahat ediyorum” anlamına gelen #Viajosola hashtagini ortaya çıkardı.

#VİAJOSOLA! KADINLARI DEĞİL KATİLLERİ SUÇLAYIN

Tüm dünyadan kadınlar bu etiket ile yalnız sürdürdükleri yolculuklarda çektikleri fotoğraflarını paylaşıp, kadınları bağımsız bir şekilde seyahat etmeye yüreklendiren dayanışma mesajları yazıyorlar. Böylelikle hareket Twitter, Instagram ve Facebook’ta ilgi çekiyor. Merely Jenson isimli bir kadın şöyle söylüyor; “Bir kadının yalnız seyahat ederken kendini güvende hissetme hakkı olmalıdır. Viajosola.”

Kristina Poljak ise Instagram’da şöyle yazıyor: “İki masum genç kadının ölümü aynısını yapmak için yeterince cesaretli olan fakat şiddet ve bela yoluna girmeyecek kadar da şanslı olan hepimizin üstüne suç bindirmiş gibi görünüyor… Bu iki genç kadının ölümünden ötürü çok üzgünüm. Hepimiz daha dikkatli olmalı, ancak ne istiyorsak yapmaktan da vazgeçmemeliyiz.”

Instagram’da elinatervo kullanıcı adlı destekçinin mesajı ise şöyle oldu: '#Viajosola. Kadınım ve yalnız seyahat ediyorum. #Freedom (Özgürlük) dünyayı dolaşmaktır. Kadınları değil, katilleri suçlayın!”

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr