Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) "İşte Kadın 2016" araştırması küresel çapta kadınların çalışma hayatında hâlâ ayrımcılığa uğradığını gözler önüne seriyor. 178 ülkedeki verileri inceleyen raporda küresel işgücü piyasasının bütününde kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliğin sürdüğüne dikkat çekilirken son 20 yılda istihdamda cinsiyet açığı ancak 0.6 puan azaltılabildi. Yani kadın nüfusunun kadın istihdamına oranı yüzde 46 olarak belirlenirken erkeklerde bu oran yüzde 72. Bundan 20 yıl önce kadınlarda istihdam oranı yüzde 45.4 idi.

İSTİHDAMDA YOK
Hürriyet'te yer alan habere göre, İşgücü piyasasındaki kadınların yüzde 52.1’i, erkeklerin ise yüzde 51.2’si ücretli ve maaşlı çalışan olmasına rağmen bu kendi başına daha kaliteli iş anlamına gelmiyor. Küresel ölçekte, kadınların yüzde 38’inin, erkeklerin de yüzde 36’sının sosyal sigorta primi ödenmiyor.

Kayıtdışı istihdamın yaygın olduğu bölgeler olarak sosyal güvenlik kapsamı dışına çalışan kadın oranı Sahra Güneyi Afrika’da yüzde 63.2, Güney Asya’da ise yüzde 74.2’ye çıkıyor.Rapora göre ücretli ya da ücretsiz işler olsun kadınların günlük çalışma saatleri erkeklere göre daha uzun. Gerek üst gerekse alt gelir düzeyindeki ülkelerde kadınlar ortalama olarak erkeklere göre en az 2.5 kat daha fazla ücretsiz ev ve bakım işi yapıyor.

Ekonomik olarak daha ileride olan ülkelerde, kadınlar ücretli ve ücretsiz işlerde günde 8 saat 9 dakika erkekler 7 saat 36 dakika çalışıyor. Gelişen ekonomilerde ise kadınların günlük çalışma süreleri 9 saat 20 dakika iken erkeklerinki 8 saat 7 dakika. Ayrıca, incelenen 100’den fazla ülkede istihdamdaki erkeklerin üçte birinden fazlası (yüzde 35.5) kadınların ise dörtte biri (yüzde 25.7) haftada 48 saatten daha uzun çalışıyor. 


Kaynak: Haber.sol.org.tr