Yeni bir çalışmaya göre kadınlar tarafından yazılan bilgisayar kodları, erkekler tarafından yazılanlara göre daha yüksek onay oranına sahip- fakat sadece cinsiyetleri belli değilse. 

ABD'li araştırmacılar, Github açık kod paylaşma platformunu kullanan yaklaşık 1,4 milyon kullanıcıyı inceledi. 

Servis üzerinde kadınlar tarafından yapılan talepler veya önerilen kod değişikliklerinin erkekler tarafından yapılanlara göre daha fazla kabul edilme eğiliminde olduğu bulundu. 

Bilimsel değerlendirme sürecinde olan makalenin sonuçlarının, ciddi sonuçlara işaret ettiği düşünülüyor.

KADIN OLDUĞU BİLİNMEZSE...

Cal Poly, San Luis Obispo ve Kuzey Karolina Devlet Üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümlerinden araştırmacılar 1 Nisan'da aynı gün içinde Github'a giren yaklaşık dört milyon kişiyi gözden geçirdiler. Erkekler tarafından yapılan taleplerin %74.6'sı kabul edilirken, kadınlar tarafından yapılanların  %78.6'sının kabul edildiğini buldular. Kadın oldukları belli olmayan profillerin daha fazla kabul edildiğini gördüler.

Siemens Bilgi Teknolojileri Müdürü: Kızlardan BT'ci olmaz

Github 12 milyon kullanıcısından cinsiyet bilgisi istemeyen muazzam bir yazılımcı platformu olarak biliniyor. Bununla birlikte 1.4 milyon kullanıcının kadın veya erkek olması kullanıcıların profillerinden yaklaşık olarak ayırt edebiliyor. Çünkü mail adresleri, Google hesapları ve sosyal ağlar ile eşleşebiliyor. 

Öte yandan araştırmacılar kadınların bilinen konulara mı cevap verdiği, katkılarının daha kısa mı olduğu, değerlendirmenin kolay mı olduğu, hangi programlama dilini kullandıkları gibi pek çok faktörü göz önünde bulundurdular. 

HER ŞEYE RAĞMEN ÖNYARGI

Cinsiyeti belli olmayan profilleri kullanan kadınlarda kabul oranı %71.8 iken, cinsiyetleri belli olunca bu oran %62.5'e düşüyor. 

Hitler ölse de Siemens yaşıyor: 'Kızlardan BT’ci olmaz'

Sonuçlar büyük teknoloji firmalarının halen cinsiyet ayrımcılığına devam ettiği iddiasıyla örtüşüyor. 2015 yılında Facebook çalışanlarının sadece %16'sı kadınken, Google çalışanlarının ise sadece %18'i kadın. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr