Caz müzisyenleri ve caz severler, Türkiye’de ve dünyada caz müziği, caz müziği yayıncılığı ve caz müziğinin “elitleşmesi” üzerine sohbet etmek üzere bir araya geldi.

Caz müziğini kültürel, tarihi, politik ve müzikal bağlamda yorumlamak üzere, gitarist, besteci, doğaçlamacı ve caz eğitmeni Şevket Akıncı; etnomüzikolog, müzik yazarı Yaprak Melike Uyar ve doğaçlamacı Volkan Terzioğlu bir araya geldi. "İyi müzik ve caz neden dinlenmiyor", "Türkiye’de ve dünyada caz müzisyenlerinin durumu" ve "Türkiye’de caz yayıncılığı" gibi konularda dinletili bir sohbet gerçekleşti.

Türkiye’ye, ABD emperyalizmi eliyle caz müziğinin girmesinin, caz müziğinin "elit bir müzik" olarak algılanmasına ve cazın "elitleşmesine" neden olduğu vurgusu yapıldı.

Caz eğitmeni Şevket Akıncı; müzik yazarı Yaprak Melike Uyar; doğaçlamacı Volkan Terzioğlu’nun panelistliğinde “Özgür Caz” başlıklı ikinci bir panel gerçekleşti. Caz müziğini kültürel, tarihi, politik ve müzikal bağlamda yorumlandığı sohbette, örnek müzikler dinletildi.

Caz müziğinin Amerikan emperyalizmiyle ilişkisi ve Sovyetler Birliği’nin çözülüşünün caz müziği üzerine etkisinin değerlendirildiği sohbete; panelist Volkan Terzioğlu’nun "Özgür doğaçlama beni eylemliliğe yöneltti" sözü damga vurdu.

6.Kadıköy Caz Günleri, 22 Şubat Pazartesi günü "The Cold Vibes" konseriyle, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde devam edecek.  

Caz Günleri'nin programına ve konser biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr