İzmir'de, 2015 yılında iletişim yoluyla 486 dolandırıcılık olayı yaşandı, bu olaylarda dolandırılan para miktarı ise 12 milyon 500 bin TL oldu. İzmir Polisi, bu olaylardan 155'ini aydınlatmayı başararak 101 kişiyi yakaladı.

Yakalananlardan 80'i tutuklanırken 1 milyon 250 bin TL de polisin çalışmasıyla kurtarıldı. Kurbanların yüzde 80'den fazlasının 40 yaş üstü kişilerden oluşması dikkat çekti. 2013 ve 2014 yıllarında da polis kayıtlarına geçen olay sayısı yaklaşık bin olurken bu olaylarda dolandırılan para da 11,5 milyon TL'ydi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre; Türkiye genelinde ise geçen yıl 9 bin 950 olay meydana geldi, şüpheli olarak yakalanan bin 780 kişiden 786'sı tutuklandı.

Bugüne kadar, aralarında TBMM Eski Başkanı Hikmet Çetin, Prof. Dr. Canan Karatay, Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Erdener Yurtcan, sanatçı Itır Esen gibi ünlülerin de olduğu binlerce kişiyi tuzaklarına düşüren telefon dolandırıcıları, gündemi yakından takip edip her gün kurbanlarına yenilerini ekliyor.

PROF. DR. ERDEM: DOLANDIRICILIKTAN DEĞİL YAĞMA VE ÖRGÜTTEN YARGILANMALILAR

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Yargıtay'ın telefon dolandırıcılığı suçuna yönelik farklı kararları olduğunu, ancak yargılamanın dolandırıcılık değil 'yağma ve örgüt kurmak' suçlarından yapılması gerektiğini belirterek, "Bu suçların 7 yıl olan alt ceza sınırı bile caydırıcı olacaktır" diyerek çözüm önerisi sundu.

Güvenlik güçlerinin tüm uyarılarına karşın dolandırıcılara para kaptıranlar arasında ev kadınlarından, yöneticilere, bilim insanlarından bürokratlara ve sanatçılara kadar her yaştan, her eğitim seviyesinden insan yer alıyor. Yalnızca son bir haftada, İstanbul'da bir milyon dolarlık evini 500 bin dolara sattırıp parayla birlikte Şanlıurfa'ya çağırdıkları kadını dolandırmak isteyen iki kişi, Adana'da da 10 yaşındaki çocuğu babasının hapse gireceğini söyleyerek korkutarak evdeki 5 bin liralık altını alan 3 kişi, ünlü sanatçı Muazzez Ersoy'un oğlu zannettiği asistanını 100 bin lira dolandırmak isteyen bir kişi yakalandı.
 

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr