İzmir'in Çınarlı semtindeki İzmir İl Özel İdaresi Tesisleri'nin bulunduğu arazinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilmesinden sonra, bu alana büyük bir "protokol camisi" inşa edilmesine karar verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, cami alanının sınırlarını kentsel dönüşüm kanununa dayanarak onayladı. Onaylanan plan askıya çıkartıldı. 

İzmir’de "protokol camisi alanı" olarak belirlendikten sonra, yapılan imar düzenlemeleri nedeniyle tartışmalara neden olan Çınarlı’daki eski Özel İdare binasının bulunduğu alanla ilgili karar çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilen 1507 ada 102 parsel ile 8668 ada 1 parselin “cami alanı” ve “yeşil alan” olarak tanımlanmasına dair Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı teklifini değerlendirdi. Bakanlık, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 9. maddesi,  6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 (ç) maddesi gereği, yetkisini kullanarak planı onayladı.

Yeni plan 20 Nisan 2016 tarihine kadar askıda kalacak. İsteyen kurum ve kuruluşlar inceledikten sonra itiraz edebilecek ya da dava açabilecek. İtiraz olmaz ya da dava açılmazsa, Çınarlı'da bütük bir cami inşaatına başlanacak. 


Kaynak: Haber.sol.org.tr