CHP'nin yeni anayasa çalışmaları masasından kalkmasının ardından sürecin nasıl devam edeceğine ilişkin tartışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanlığı cephesinden referandum çağrıları gelirken AKP'nin bu başlıkta adım atmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Yeni Şafak'tan Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında AKP'nin yol haritasını yazarken, AKP'nin HDP ve MHP ile yola devam etmek istediğini ifade etti. Buradan bir sonuç çıkmaması durumunda AKP'nin teklifini tek başına Meclis'e sunacağı sonrasında ise referandumu deneyeceği belirtiliyor. AKP'nin referandum için diğer partilerden 14 ismin desteğine ihtiyacı var. Bunun sağlanamaması durumunda ise erken seçim iddiarının bir kez daha gündeme gelmesi bekleniyor.

Konuya ilişkin Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

AK Parti eğer mümkünse dört partiyle, değilse MHP ve HDP'nin katılımı ile üç partiyle, eğer değilse tek başına yeni anayasa için yola çıkacak. Başkanlık sistemini esas alan yeni anayasa teklifini Meclis'e sunacak.

Burada izlenecek yol çok önemli. AK Parti şimdiye kadar tüm işini milletle gördü. Anayasa yapım sürecinin başkanlık sistemine desteğin artacağı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Bu maksada dönük bir yol haritası oluşturuyor. Nisan ayında sahaya çıkılacak. Birkaç değerlendirme söz konusu.
 

1-Sadece başkanlık sistemi üzerinde durmayalım, anayasayı bölüm bölüm tartışmaya açalım. Arama konferansları düzenleyelim. Önce kuvvetler ayrılığını tartışalım. Sonra bölümlerine geçelim. Yasamayı, yürütmeyi, yargıyı masaya yatıralım. Her ay bir bölüm tartışılsın.
2-Başkanlık sisteminin artılarını ön plana çıkaran pozitif bir kampanya yürütelim. Başkanlık sistemini anlatırken parlamenter sistemin aksayan tarafları üzerinde duruyoruz. Darbe dönemlerinde sınırları çizilmiş bir parlamenter sisteme sahibiz. Çözüm değil, kriz üreten bir sistem. Siyasi istikrarsızlık ve vesayet kurumları nedeniyle etkin bir yönetim sağlanamıyor. Parlamenter sisteminin negatif tarafları üzerinden başkanlık sistemini anlatmak yerine, pozitif taraflarını ön plana çıkaralım. Başkanlık sisteminin Türkiye'ye ne getireceğini, insanlarımıza ne kazandıracağını anlatalım.

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi için sahaya çıkarken en çok dikkat edilmesi gereken nokta, toplumsal psikoloji olacak. 20 Temmuz 2015 tarihinden bu yana PKK'nın şehir savaşları, Suriye konjonktürü ve canlı bomba eylemleriyle Türkiye çok ağır bir terör baskısı altında. Toplum beka kaygısı ve terör endişesi taşıyor. Bu psikolojiyi dikkate alan bir kampanyanın yürütülmesi gerekiyor.

Bu arada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yabancı basına yaptığı açıklamalar, bütçe görüşmeleri sırasında muhalefet partileri tarafından polemik konusu yapılmaya çalışıldı. Yabancılar, “AK Parti, anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşmak için erken seçime gitmeyi planlıyor mu?” sorusunun cevabını arıyor. Kalın'ın bu soruya verdiği cevapta yadırganacak bir şey yok. “Erken seçim olmayacak” demenin Meclis'in yetkisiyle bir ilgisi yok. Asıl önemli olan İbrahim Kalın'ın anayasa ve başkanlık sistemi için iki ayrı referandum olabileceği yönündeki sözleri. Muhalefet, çifte referandum önerisine odaklanmalı.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr