İSKİ'nin geçen yıl içme suyuna tam 10 kez zam yaptığı ortaya çıktı. 

Ekmekten ulaşıma yeni yıla bir dizi zam haberiyle giren İstanbullular her ay kabaran su faturalarıyla da daha da sıkışıyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) geçen yıl suyun metreküp fiyatına tam 10 kez zam yaptığı ortaya çıktı. Vergiler başta olmak üzere ekmek, elektrik, trafik sigortası, esnaf ve çiftçinin Bağ-Kur primlerine gelen zamlar vatandaşın belini büktü. Kademeli fiyat tarifesine geçen İSKİ, su fiyatlarına sessiz sedasız bir senede tam 10 kez zam yaptı. Barajlarda su sıkıntısı yaşanmadığı halde suya gelen zamlar 5 milyondan fazla aboneyi şoke etti. Kurum, bu sene başında ise suya bir miktar indirim yaptı, ancak vatandaş geçen yılın aynı dönemine göre suyun metreküpüne 20 ila 40 kuruş daha fazla ücret ödüyor.

İSKİ, 1 Ocak 2015 itibarıyla konutlarda tek tip tarifeden kademeli tarifeye geçti. Buna göre, kullanılan su miktarına göre konutlarda üç tarife belirlendi. İçme suyu, geçen yıl ocak ayında suyun metreküp fiyatı 10 metreküpe kadar su kullanan (Konut 1) aboneler için 3 lira 70 kuruş, 11-20 metreküpe kadar su kullananlara (Konut 2) ise 5 lira 40 kuruştan uygulanan tarifede 21 metreküpe kadar su tüketen vatandaşlara (Konut 3) ise 7 lira 90 kuruş olarak fiyatlandırıldı.

Zaman'ın haberine göre, İSKİ'nin, her ay 5 ile 10 kuruş arasında periyodik olarak suya zam yaptığı tespit edildi. Kurumun internet sitesinde yer alan 2015 yılı su tarifelerine bakıldığında suya bir yılda tam 10 kez zam yapıldığı görülüyor. Geçen yılın sonuna gelindiğinde yapılan zamlarla üç tarifede suyun metreküpü Konut 1'de 4 lira 8 kuruş, Konut 2'de 5 lira 92 kuruş ve Konut 3'te 8 lira 63 kuruşa yükseldi. Fiyatı sırasıyla 38, 52 ve 73 kuruşa yükseldi.

İSKİ, 1 Ocak 2016 itibarıyla ise su fiyatlarında indirime gitti. Buna göre, Konut-1 tarifesi 3 lira 90 kuruşa, Konut-2 tarifesi 5 lira 70 kuruşa Konut-3 tarifesi ise 8 lira 30 kuruşa geriledi. 10 kez zammın ardından gelen bu indirime vatandaş pek sevinemedi. Zira, vatandaş suyu geçen yılın aynı dönemine göre üç tarifede de 20 ile 40 kuruş arası zamlı tüketiyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr