Ankara Kızılay'da patlayan bombaların uluslararası etkilerine ilişkin tartışmalar da başladı.

İsrail'in ünlü gazetesi Haaretz'de yazan Zvi Bar'el, saldırıyı henüz üstlenen olmadığını, ancak olayın PKK'ye işaret ettiğini iddia etti.

Saldırının PKK tarafından organize edildiğinin ortaya çıkması durumunda, bunun PKK'nin Ankara'nın göbeğinde operasyon yapma kabiliyetini göstereceğini söyleyen yazar, bombanın Cumartesi günü TSK'nın Kuzey Irak'a yaptığı saldırının intikamı olabileceği yorumunun yapıldığını aktardı.

Ancak daha önemlisi, İsrailli yazar, dünkü saldırıdan sonra Türkiye'nin Suriye'deki YPG mevzilerine saldırma ihtimalinin ABD'yi endişelendirdiğini söyledi.

Üst düzey bir Türk yetkilisinin aktardığına göre, dün gece saatlerinde ABD ile Türkiye arasında, Türkiye'nin olası bir Suriye saldırısını önlemek için çok sayıda telefon görüşmesi yapıldı.

Yazıda, Suriye'deki ateşkesin bozulmasını istemeyen ABD'nin, bunun karşılığında Türkiye'nin Kürt kentlerindeki savaşa göz yumacağı ve Kürtlerin Cenevre görüşmelerine katılmasını engelleyeceği belirtildi.

Ancak yazar, Türkiye'nin PKK ile YPG'yi birbirinden ayırmadığını ve bu nedenle ikisine karşı savaşı tek bir mücadele olarak gördüğünü hatırlattı.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr